Jelka Milićević: Stanje u federalnom budžetu nije dobro!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, izjavila je u intervjuu za “Dnevni avaz” da stanje u federalnom budžetu nije dobro, jer Vlada kasni s izmirenjem planiranih obaveza za 2015. godinu.

Šta s penzijama

Ona, pak, navodi da se očekuju prilivi od Svjetske banke, trend rasta prihoda od poreza te da će Vlada završiti započete razgovore s komercijalnim bankama, a sve da bi se ublažio problem likvidnosti. Dio obaveza, ističe ministrica, prenijet će u 2016. godinu, iako naglašava da taj iznos neće biti ni blizu visine obaveza koje su preuzete iz 2014.

Kao osobu koja trenutno obavlja možda najodgovorniju funkciju u FBiH, pitali smo ministricu kako u ovakvom ambijentu uopće namjeravaju sanirati Zavod PIO/MIO, što je obećano u sporazumu s penzionerima, uz konstataciju da je malo vjerovatno da će avgustovska penzija moći biti isplaćena do 15. septembra.

– Vlada FBiH konkretno želi pomoći kroz povezivanje Zavoda PIO/MIO s domaćim financijskim institucijama. Problemi Zavoda akumuliraju se godinama zbog neredovnih priljeva u Zavod na ime poreza i doprinosa na plaće. Preuzete obveze prema Zavodu imaju povlašteni status i Vlada ih redovno i prioritetno izvršava. Ovaj saziv Vlade poduzeo je niz aktivnosti vezano uz stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, što će za posljedicu imati nova zapošljavanja i samim tim nove priljeve u Zavod. Također se sagledavaju i mogućnosti naplate potraživanja po neizmirenim porezima i doprinosima na plaću.

Šta je s razgovorima s bankama? Može li se doći do novca radi saniranja Zavoda?

– Obavljeni su razgovori s Udruženjem banaka kako bi se sagledala mogućnost popravljanja likvidnosti Zavoda i poštivanja roka isplate mirovina. Razmatraju se različiti odnosi kao što su otvoreni revolving, takozvani overdraft krediti i slično. O rezultatima ponude razmatrat će se sa Zavodom i bankama, a Vlada će posredovati u tim razgovorima.

Čini se da od 200 miliona KM od MMF-a u preostalom dijelu godine neće biti ništa. Kako će Vlada nadomjestiti ovu stavku planiranu u budžetu?

– I ovo će se pitanje rješavati kroz komercijalni odnos s bankama i načelno su banke već iskazale interes da budu nadomjestak za tranšu MMF-a. U ovoj fazi raspravlja se o uvjetima kao što su rokovi i kamate. No, osnovni uvjet jeste usvajanje rebalansa proračuna FBiH za 2015. godinu u oba doma Parlamenta.

Problem poticaja

Pravi li Vam glavobolju isplata poljoprivrednih poticaja? U toj oblasti veliki su problemi, a revizori su konstatirali da je do kraja 2014. bilo čak 40 miliona KM stvorenih, a neiskazanih obaveza?

– Najveći je problem što su podaci Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nepouzdani i uopće ne prikazuju stvarno stanje, tako da se, prema nekim procjenama, spominje i 50 milijuna KM. S obzirom na to da su sredstva za kapitalne izdatke pod istragom, opredijelili smo se za politiku isplate poticaja za proizvodnju ispred kapitalnih transfera.

Radi se o velikim pritiscima proizvođača, a to je i razumljivo i Vlada je prihvatila politiku isplata koju je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, što znači da će se neisplaćeni poticaji iz ranijih godina uplaćivati u obrocima, a poticaji za 2015. isplaćivat će se prema Programu utroška sredstava „Poticaji za poljoprivredu” i odobrenim operativnim proračunom za tu namjenu. Problem likvidnosti pokušavamo ravnomjerno rasporediti na sve proračunske korisnike i javno iznosimo planove i programe izmirenja svojih obveza.

Bilo bi nam lakše da imamo
stabilnu parlamentarnu većinu

Kako komentirate ambijent u kojem radite? Sjednice Federalnog parlamenta se ne održavaju, jer nema većine koja bi usvajala zakonske prijedloge Vlade, pa i samog ministarstva?

– U Ministarstvu se vrlo ozbiljno i odgovorno radi bez obzira na to što se ne održavaju sjednice Parlamenta. U ovoj fazi mi smo nositelj mnogih reformskih procesa u suzbijanju sive ekonomije, reformi Porezne uprave, smanjenju stope poreza i doprinosa na plaće, pripremi provedbenih propisa iz oblasti igara na sreću, Zakona o unutarnjem platnom prometu, zakona iz oblasti bankarstva i financijskog tržišta, unapređivanju u oblasti fiskalnih sistema, sistema doprinosa.

Na prethodnim sjednicama Parlamenta usvojen je i prihvaćen niz važnih zakona iz nadležnosti Ministarstva, kao što su Zakon o preuzimanju dioničkih društava, Nacrt zakona o porezu na dobit, Nacrt zakona o Trezoru u FBiH. Pokrenute su procedure za zaduživanje za razvojne politike poslovnog okruženja u FBiH.

Svakako bi nam bilo lakše planirati naše aktivnosti da imamo stabilnu parlamentarnu većinu. Pregovori se vode mimo izvršne vlasti i ja se duboko nadam skorom rješenju parlamentarne krize.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/