Jasmila Žbanić o izjavama i potezima nove vlasti: Jesu li ovo promjene koje ste najavili?

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Proslavljena bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić uputila oštru kritiku novoj vlasti, osvrčući se i na izjave federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević.

Osim što se dotakla skandalozne izjave federalne ministrice kulture o rehabilitovanju ratnih zločinaca, Jasmila se osvrnula i na ponovno imenovanje osuđenog Josipa Merdže na poziciju direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, ali i ministra kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Kenana Magode kojeg je supruga optuživala za navodno nasilje u porodici.

Redateljica je reagovala na trenutno stanje u društvu prvenstveno u kulturi nakon imenovanja od strane nove vlasti.

“Kultura je odraz društva, odlučujući faktor kojim je određeno kako zajednica reaguje, živi, kako se razvija. Ona je način i suština života. Nova vlast nam je postavila ministra kulture glavnog grada BiH koji je zlostavljač, na federalnom nivou ministricu kulture koja rehabilituje ratne zločince, a osuđenog kriminalca za direktora Instituta za intelektualno vlasništo (vrlo važnu državnu instituciju od koje zavise elementi kulture)”, navela je.

Potom se redateljica zapitala da li su ove promjene koje je najavila nova vlast?

“Ovo znači da se nova vlast opredijelila za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno što najbolje ilustruje ovaj primjer ključnih pozicija za kulturu. Čestitam Trojka! Jesu li ovo promjene koje ste najavili? Bit će zaista radikalne, ali u najgorem mogućem smislu. Pucali ste nam u glavu”, dodala je.

Naime, Vijeće ministara BiH prije dva dana imenovalo Merdžu (HDZ BiH) na još jedan mandat direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Merdžo je na čelu te institucije od kraja 2015. godine, a 2005. godine pravosnažno je osuđen zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Kao što je već poznato, Vlaisavljević je nedavno tokom gostovanja na N1 kazala: “On mora biti rehabilitovan u društvo, on je odslužio kaznu, bilo ko. Evo, Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin. Što sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević poslati na Goli otok nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena za izvjesno?”.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/