Izložba novinskih tekstova autorice Mevlide Ridžal

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Izložba novinskih tekstova autorice Mevlide Ridžal, povodom 20. maja, Dana općine Bugojno. održana je u Umjetničkoj galeriji KSC-a,  u ponedjeljak 16. maja 2016. godine.

Izložbu je otvorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, te su se obratili predstavnici Fene, kao i direktor KSC-a Vahid Duraković.

Mevlida Ridžal je rođena 11. maja 1970. godine u Bugojnu. Osnovnu školu je pohađala u Gračanici, i već  sa 12-13 godina učestvovala na općinskim takmičenjima u pisanju literarnih radova, koja su organizovana različitim povodima. Za ista je više puta nagrađivana. Nastavila je školovanje u Gimnaziji, tačnije u Elektrotehničkoj školi – smjer Računska tehnika i automatika, koju je završila u generaciji 1988./1989. godina. 1998. godine diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Mostaru, gdje je stekla diplomu nastavnika razredne nastave. U ratu je bila pripadnik Armije R BiH  – u jedinici Informativno-propagandne djelatnosti (IPD-u). U  augustu 1993. počinje njen angažman na RTV Bugojno, gdje već 23 godine radi na mjestu novinara.

Udata je  i majka dvoje  djece: Azre – studentice Fakulteta za metalurgiju i materijale u Zenici, i Amile – učenice završnog razreda Prve osnovne škole. Uz talenat, koji svaki čovjek ima u sebi (samo ga treba pronaći), rad i upornost su dvije ključne stvari koje su potrebne da bi neko postigao uspjeh koji želi. Bitna je, naravno, i ljubav za posao kojim se bavite. Da toga nije nedostajalo kod autorice ove izložbe potvrđuje i spisak medijskih kuća za koje je dosad  radila.

Neposredno iza rata, bila je dopisnik sarajevskih „Večernjih novina“, a kasnije „Jutarnjih novina“. Izvještavala je redovno o događajima iz Bugojna i susjednih općina, i na taj način doprinosila da se vijesti iz našeg grada čuju i čitaju i izvan njegovih granica. Također, više od dvije godine radila je za Dnevnu novinu „San“. Posebno je ponosna na svoj angažman u najstarijoj bh dnevnoj novini „Oslobođenje“, čiji je dopisnik bila oko osam godina.

Već nekoliko godina radi kao dopisnik Federalne novinske agencije (FENA), vodeće novinske agencije u BiH, gdje je od strane iskusnih i priznatih urednika izuzetno cijenjena kao kolegica, čiji se tekstovi i reportaže rado čitaju i vrlo često preuzimaju od strane najčitanijih bh portala, kao i bugojanskih portala „Bug. ba“ i „Bugojno danas“, s kojima ima veoma dobru saradnju, te drugih agencija, radio i TV stanica, na čijim se stranicama Teleteksta često mogu pročitati vijesti koje je, upravo, ona potpisala i poslala.

Uporedo sa zadacima i obavezama, koje je prioritetno imala u svojoj matičnoj kući – RTV Bugojno, gdje trenutno obavlja poslove urednice dnevne  informativne emisije „Informator“, uređuje i radi priloge za emisiju „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“, te druge emisije u programima TV i Radija gdje, također, radi kao urednica i voditeljica Otvorenog programa, stizala je pisati i za neke mjesečne časopise. Pisala je za časopis „Zavičaj“, u kojem je objavljivala tekstove i reportaže o povratnicima na prijeratna imanja. Posjetila je sva povratnička naselja u Bugojnu i susjednim općinama, i pisala o problemima ove populacije a priče koje je zabilježila često su bile povod  za dolazak humanitarnih i drugih organizacija, koje su pomagale održivi povratak i obnovu porušenih stambenih objekata na tom području.

Bila je saradnik stručnog časopisa „Zajednica“, za koji je pisala tekstove o radu zdravstvenih ustanova na području SBK-a. Pisala je, također, o radu centara za socijalni rad, ustanova u čijoj je nadležnosti penzijsko-invalidska zaštita, o udruženjima koja okupljaju penzionere i njihovom statusu. Trenutno piše za Lovački list, koji izdaje Savez lovačkih organizacija BiH.  U ovom listu je dosad objavila veliki broj tekstova o radu Lovačkog društva „Koprivnica“, i uspjesima bugojanskih lovaca.

Kao član Upravnog odbora Gradskog folkornog ansambla „Bugojno“  angažovana je svake godine na izradi Biltena Internacionalnog festivala folklora, koji se organizuje za Dan općine, i Biltena Smotre folklora „Ajvatovica“.

Tačan broj tekstova, koje je napisala, ne zna. Ipak, procjenjuje da je tokom posljednjih 20 godina, u kojima se intenzivno bavi pisanjem novinskih članaka objavila najmanje pet hiljada različitih tekstova  iz Bugojna i susjednih gradova.

[mfb_pe url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1112181825471860.1073742136.867921743231204&type=3” mbottom=”50”]

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/