Izbori u BiH bi trebali biti raspisani u maju: Ima li vremena za još jednu rundu pregovora

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Centralna izborna komisija bi početkom maja trebala raspisati opće izbore u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je njihovo održavanje planirano za oktobar. To ostavlja veoma malo vremena i prostora za dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

Prema važećem zakonu izbori moraju biti raspisani šest mjeseci prije njihovog održavanja, kako bi se dalo dovoljno vremena za prijavu lista i kandidata, njihovu ovjeru, pripremanje materijala i tako dalje. Jedan od problema koji se veže za održavanje izbora je njihovo finansiranje, s obzirom da BiH još nema državni budžet za ovu godinu.

Ipak, finansiranje izbora vjerovatno ne bi trebalo predstavljati kamen spoticanja s obzirom da se novac u iznosu od oko osam miliona KM može obezbijediti i iz drugih izvora.

Ono što predstavlja teret političkom spektru u BiH je Izborni zakon. Svi dosadašnji pokušaju bili su neuspješni. Međutim, lobiranje Hrvatske u Briselu, a posebno nakon usvajanja Strateškog kompasa Evropske unije koja je u dokumentu navela i konstitutivne narode, što je dodatno ohrabrilo Hrvatsku. Na tim krilima aktualizirana je priča o još jednoj rundi pregovora za izmjene Izbornog zakona, ali ovaj put u Briselu.

Jasno je da je lider HDZ-a Dragan Čović zainteresiran za tako nešto, međutim pitanje je da li će biti rapsoloženja među predstavnicima stranaka iz Sarajeva da u Briselu još jednom pokušaju napraviti dogovor.

Tim povodom kontaktirali smo Almu Čolo (SDA) državnu zastupnicu i jendu od akterki dosadašnjih pregovora o Izbornom zakonu u Sarajevu, ali i iz Neuma. Čolo tvrdi da do sada nije dobila nikakav poziv za nastavak pregovora u Briselu.

“Ništa ne znam o pregovorima u Briselu. Mi sutra imamo sjednicu Interresorne radne grupe u Parlamentu BiH i tu ćemo pokušati usaglasiti tehničke izmjene zakona, pa ako bude političke volje da se makar to usvoji”, kazala nam je kratko zastupnica Čolo.

Ipak, na pitanje da li podržava nastavak pregovora u Briselu, Čolo odgovara nije baš za takvu opciju te da više nema vremena za izmjene Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

Podsjetimo, ranije je plasirana i ideja o odgađanju izbora za mjesec ili dva, ukoliko bi postojala šansa za dogovor i kako bi se politički dogovor implementirao i potvrdio u Parlamentu BiH.

Vremena za pregovore je malo ili nimalo, a da li ima smisla više pregovarati vjerovatno će presjeći Evropska unija.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/