Izbjeglice se u BiH očekuju naredne sedmice

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/pripremazimnice/
Procjene su da bi naredne sedmice BiH mogao zahvatiti talas izbjeglica, te da bi se mogli kretati preko Trebinja, Zvornika ili Bijeljine.

Samo na sjeveroistoku zemlje procjene su da postoje 53 pogodna mjesta za njihov prelazak, uprkos tome što granica ide rijekom. Ekipa N1 noć je provela u kontroli sa mobilnim timom granične policije.

Oni su se zaputili prema graničnom prelazu Rača, odnosno prema selu Balatun koje je 15-ak kilometara udaljeno do Bijeljine. Ovo selo stradalo je u prošlogodišnjim poplavama, najviše na području bijeljinske opštine. Balatun je specifičan zbog adekvatnih putnih komunikacija. Vrlo je pogodno da baš ovdje izbjeglice, ukoliko dođe do zatvaranja drugih granica, uđu u BiH zbog toga što je to ušće Drine u Savu, a Drina je na određenim mjestima vrlo plitka i pogodna za prelazak.

Pripadnici granične policije BiH su objasnili kako po noći mogu utvrditi da li je granica sigurna.

“Koristimo specijalističku opremu, dvogled za noćno osmatranje i jake baterijske lampe”, rekao je jedan pripadnik granične policije. Otkrio je da gledaju “tragove vode” kako bi utvrdili koliki je vodostaj i da li je rijeka na tom dijelu pogodna za prelazak.

“Nemamo mjerni štap ili neko drugo sredstvo nego se oslanjamo na iskustvo”, rekao je.

U petak naveče nije bilo prelaska izbjeglica u BiH. Ipak, njihov dolazak u našu zemlju se očekuje narednih dana. Granična policija na sjeveroistoku BiH spremna je za eventualni dolazak izbjeglih i oni pokrivaju područje do Zvornika uz rijeku Drinu i do Broda uz rijeku Savu.

bigportal.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o