Iz Hrvatske dolaze u BiH popraviti zube i auto, te kupiti lijekove, hranu i odjeću

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Benzin, odjeća, deterdženti, lijekovi, mlijeko, slatkiši, ulje…, samo su neki od artikala koje, zbog osjetno nižih cijena, građani Hrvatske kupuju u pograničnim dijelovima BiH. I to sve češće, piše Večernji list BiH.

I udaljene bh. šoping destinacije su zbog jeftine robe postale predmet posjete hrvatskih građana. Slavonci tako u šoping izlete idu na prostor RS-a, Brčkog, dijelove Federacije BiH. Stanovnici Neretvanske doline, Dalmacije i Dalmatinskog zaleđa potegnu automobilom, prema pisanju hrvatskih medija, i do udaljenijih gradova, poput Mostara. Građani iz Karlovačke županije idu u kupovinu do Bihaća, Cazina, Velike Kladuše…

“Već dulje vrijeme hrvatski građani iz pograničnih područja, ali i iz Karlovca, redovito navraćaju u Bihać i tu se opskrbljuju robom koja je još uvijek jeftinija nego u Hrvatskoj: alatke, benzin, prehrambeni proizvodi i odjeća. Jeftinije su i uslužne djelatnosti, pa se ova nabava često kombinira s posjetom frizeru, zubaru ili automehaničaru. Koliki se promet na ovaj način ostvari, o tome još nema pouzdanih podataka, ali je trend primjetan, i to u toj mjeri da su u Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona već razmišljali o tome koju bi marketinšku strategiju mogli primijeniti kad je riječ o ovim kupcima”, prenosi informaciju s terena Deutsche Welle.

Veliki broj Slavonaca preko granice prelazi i zbog kupnje namještaja, dječjih kolica, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, ali i razonode, zabave i provoda.

Liječnički pregled u BiH stoji pet konvertibilnih maraka (20 kuna), a Vinkovci su udaljeni 70 kilometara, i na preglede se, za razliku od Brčkog, mora mjesecima čekati. Građani često odlaze oftalmologu, za 100 kuna odredi im dioptriju, a i naočale su preko granice jeftinije nego u Hrvatskoj.

Brčanska je bolnica, objašnjavaju naši sugovornici, potpuno opremljena jer Disktrikt dobiva veliki novac od međunarodne zajednice, a liječnici i drugo osoblje vrlo su ljubazni i susretljivi”, prenio je “Glas Slavonije”, razmišljanja svojih sugrađana i njihovih razloga zbog kojih su im posjeti pograničnim gradovima u BiH primamljivi.

Uz nezaobilazne cigarete s bh. strane granice, kupci iz RH najviše kupuju deterdžente, kavu, ulje, brašno, šećer, sol, pa čak i lijekove koji se u hrvatskim ljekarnama ne mogu nabaviti bez recepta (ili ih uopće nema), ali i zbog toga što su dvostruko jeftinijih nego u Hrvatskoj. Već godinama su, zbog kupnje jeftinih sirupa, masti i krema, ljekarne u pograničnim dijelovima BiH česte odredišta kupaca iz Hrvatske koji tu, zbog oštrijeg inspekcijskog nadzora ljekarni i uvođenja liječničkog recepta u susjednoj državi, kupuju puno jeftinije lijekove.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/