Iz BIHAMK-a podsjećaju: Od 15. novembra potrebna zimska oprema na autima

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se gume sa zimskim profilom na svim točkovima. Kazna za neposjedovanje zimske opreme je 40 KM

Od 15. novembra na teritoriji naše zemlje zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na vozilima bez obzira na vremenske uvjete, podsjećaju iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba.

Kazna 40 KM

Dodaju da će mjera na snazi biti do 15. aprila i podsjećaju da je kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme 40 KM. U automehaničarskim radnjama kazali su nam kako ima savjesnih vozača koji im ovih dana dolaze radi zamjene guma na vozilima.

– Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici (gume) sa zimskim profilom na svim točkovima, da je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra. Ili gume sa ljetnim profilom iste dubine gazećeg sloja. Pribor u vozilu mora sadržavati odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta. Kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme je 40 KM – govori nam Mersiha Imširović, stručna saradnica za sigurnost u saobraćaju BIHAMK-a.

Podsjeća da se za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja i lopata, kao i vreća sa pijeskom.

U jednoj od automehaničarskih radnji u Sarajevu kazali su nam kako već ima vozača koji su ljetne gume na svojim vozilima zamijenili za zimske.

Automehaničari

– Zaista ima savjesnih ljudi, jer evo već je novembar mjesec i ne žele da ih snijeg i niske temperature zateknu nespremne. Uglavnom se opredijele na to da im pogonske gume budu zimske. Ali svakako imate i onih koji sve rade u posljednjih čas, pa tako i mijenjanje guma. Što se tiče cijene zamjene pneumatika, uglavnom za te usluge se naplaćuje nekih 20 KM – govori nam jedan od automehaničara.

Dodaje da, kada je riječ o cijenama zimskih guma, sve zavisi od proizvođača, odnosno, kvaliteta, pa se cijene kreću od 60 KM, 70 KM, 95 KM i više od 100 KM.

Akcija BIHAMK-a „Zima 2016“

U periodu od 5. do 24. novembra BIHAMK će realizirati tradicionalnu saobraćajno-preventivnu akciju pripreme vozila za zimsku sezonu pod nazivom “Zima 2016”.

– Osnovni cilj akcije je omogućiti svim građanima sa vozilima besplatnu preventivnu kontrolu ispravnosti uređaja i sklopova na motornim vozilima. I pripremu vozila i vozača za predstojeće zimske uvjete vožnje, a sve s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog saobraćaja. Na ukupno 25 lokacija mehaničari će, između ostalog, besplatno kontrolirati tekućinu za hlađenje, motorno ulje, ali i automobilske gume, svjetlosnu signalizaciju – objašnjava Imširović.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/