IX Bugojansko lutkarsko bijenale, dan drugi

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Drugi dan IX Bugojanskog lutkarskog Bijenala zvanično je počeo u 11:00 sati, sa predstavom „O dečki in pingvinu“ Lutkovnog gledališča Maribor u režiji Zorana Petrovića.

Predstava se odigrala u Pozorišnoj dvorani KSC-a, s tim da su predstava igrala u formi kamerne scene. U ovoj predstavi igrao je Miha Bezeljak, koji je bio animator svih lutaka. U predstavi su uživala djeca koja su nam stigla iz vrtića „Sunce“ i prvačići koji su nas posjetili sa svojim učiteljicama, mada su i odrasli uživali u ovoj, zaista,posebno odigranoj predstavi.

U 16:00 održana je i druga takmičarska predstava – „DEVETA OVČICA“, Dječije kazalište Branka Mihajlovića u Osijeku. Režiju i dramatizaciju ove predstave radila je Ljudmila Federova. Publika je u potpunosti primila svaki dio ove predstave što se dokazalo na kraju, kada su glumci nagrađeni velikim aplauzom.

Nakon ove dvije predstave održan je okrugli sto. Na okruglom stolu moderator, stručni, dječiji žiri i publika su razgovarali samo o predstavi „DEVETA OVČICA“, s obzirom da je ekipa iz Slovenije iz opravdanih razloga bila odsutna.

U 18:00 upriličeno je otvaranje izložbe člana Amaterskog teatra FEDRA, likovnog umjetnika Antonia Džolana. Izložba pod nazivom „PLAKATI, LOGOTIPI I NASLOVNICE“ je održana u Holu KSC-a Bugojno.

Sutra nas očekuje predstava „ODISEJ – SAN O POVRATKU”  Dječije pozorište Republike Srpske, a u okviru takmičarskog programa odigrat će se predstava „ZLOGRBA“, Umjetnička akademija u Osijeku.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/