INTERVJU: Majka 7 djece za Bugojno Danas: Sretna sam i nisam poludjela

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Ono što je nesvakidašnje a veoma lijepo i pozitivno u moru crnih i negativnih vijesti jeste priča iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja kod porodice Maroš koja ima 7 djece. Zdravko i Jelena su mladi bračni par koji imaju 35 i 33 godina a ukupno 7 djece koja su njihovo blago. Razgovarali smo sa majkom Jelenom koja je za naš portal Bugojno-danas.info otvorila dušu i iskreno progovorila o svim onim situacijama sa kojima se susreće tokom odgajanja i još mnogo toga:

1. Na početku razgovora želimo da Vam čestitamo na hrabrosti i trudu koji se vidi na fotografijama jer na svijet izvodite 7 djece. Jeste li uvijek željeli imati veliku porodicu i sa koliko godina ste rodili prvo dijete?
Da iskrena budem nisam planirala ovoliko djece, jednostavno desilo se tako i da je bolje ne može biti jer ja stvarno uživam u ovome…naravno ima dana i kad mi bude teško ali to brzo prođe. Prvo dijete sam rodila sa 20 godina.

2. Kakve su reakcije prolaznika, poznanika i prijatelja, osuđuju li ili pozitivno reaguju kada vide devetočlanu porodicu u javnosti?
– Reakcije su uglavnom pozitivne, bilo je i onih negativnih, ali na to nismo obraćali pažnju.

3. S kakvim se sve izazovima susrete kao majka sedmero djece?
– Izazova ima svakakvih, a najveći mi je izazov kad svi zajedno moramo u trgovinu hehhehe to baš i ne volim, ali eto šta bi sada …

4. Možete li nam predstaviti svoju porodicu, godine, imena, osobine?
– Počet ću od svog muža
Zdravko – 35 godina
Ja – 33 godine
Magdalena -13 godina
Karla – 11 godina
Ante – 9 godina
David – 8 godina
Ivo – 6 godina
Ema – 4 godina
Jakov – 2 godine.
Svi su oni na svoj način posebni.

5. Radite li negdje, ako da, kako usklađujete to sve?
– Radila sam u Fisu ali nažalost sam morala napustiti jer mi je muž otišao u Njemačku i sad ih ja moram voziti u školu a i kad sam radila sve sam stizala.

6. Kako izgleda jedan dan majke sedmero djece od jutro do mraka u kratkim crticama?
– Moj dan u kratkim crtama mogao bi i prepasti neke mame jer je to obično kuhanje, spremanje, igranje i učenje sa njima ali i pored toga pronađem vremena i za sebe.

7. Šta biste poručili mladim majkama koje se teško odlučuju na veliku porodicu?
– Poručila bih im da se ne trebaju bojati života jer svako dijete, kako se kod nas kaže, nosi svoju nafaku…evo ja ih imam 7 i sretna sam i nisam poludjela… Nekad je bolje biti u društvu djece nego sa odraslima.

8. Kako općina gleda na vašu mnogobrojnu porodicu, da li ste dobili neku nagradu ili podsticaj za povećanje nataliteta, ipak 7 djece na ne tako mnogobrojnu općinu Gornji Vakuf-Uskoplje, nije malo?
– Ne, nismo dobili nikakvu ni nagradu ni podsticaj.

9. Zanimljivo pitanje je i prilikom prevoza, kako se snalazite kada putujete negdje?
– Imam samo jednu sjedalicu za ovo najmanje jer ne može mi više stati sjedalica, prije smo imali auto sa 7 sjedala, ali nam se pokvarilo i sad imamo manje i nekako stanu, zapravo mogu jer su još uvijek mali.

10. Za kraj, da li planirate još djece, Jakov već ima 2 godine?
– Ne planiramo, ali ako se desi, desi…

Razgovarao: Admir Pilić/Bugojno Danas

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/