Internetom kruži snimak posljednjih trenutaka Hazima Memića iz Bugojna

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Od novembra 1995. godine porodica Hazima Memića traži istinu. Tada 28-godišnji Hazim, komandir 2. bataljona 707. brigade iz Bugojna, zajedno sa Suadom Velagićem, zarobljen je u Sitnici kod Ključa 1. oktobra 1995. Haris Memić, njegov sin, imao je dvije godine, a kćerka Ilhana sedam.

Glas vojnika

– S ocem i Velagićem zarobljena su još tri vojnika iz Donjeg Vakufa. Oni su poslije razmijenjeni, a moja mama saznala je da su otac i Velagić ubijeni. Strijeljani su ispred škole u Mrkonjić-Gradu tog 1. novembra 1995. Našao ih je 14.11.1995. HVO, sahranjen je dan kasnije u Bugojnu – kaže Haris.

Život Memića ponovo se promijenio prije pet godina, kada su saznali da je na internetu objavljen snimak na kojem se vide Hazim i Suad, zarobljeni, u razgovoru s jednim vojnikom RS, kojeg očito znaju. Na snimku se čuje i kako se taj vojnik obraća Hazimu i poručuje mu: „Nećemo se nikad vidjeti!“

– Sve dokumente, uključujući i ovaj snimak, predali smo odmah u Tužilaštvo SBK, tamo su truhnuli u ladici dvije godine. Onda je došao novi tužilac Ahmed Mešić obnovio predmet i prije tri godine poslao ga u Tužilaštvo BiH. I tu je, eto, u ladici već treću godinu – govori Haris.

Potvrđuju to i iz Tužilaštva SBK u Travniku i navode da je otvoren novi predmet u novembru 2015. te da je proslijeđen u Sarajevo, s obzirom na to da se radi o novom predmetu, koji je isključivo u nadležnosti Državnog tužilaštva.

U Tužilaštvu BiH potvrđuju da znaju za ovaj slučaj, ali…

– S obzirom na to da videosnimak nije dostavljen u predmetu, Tužilaštvo BiH u više se navrata obraćalo Tužilaštvu SBK, tražeći da se dostave svi prikupljeni dokazi i druge potrebne informacije, a po ovim traženjima Tužilaštvo u Travniku još nije postupilo – tvrde u Sarajevu.

Haris Memić, međutim, ima druga saznanja. Vidio je, kaže, svojim očima dopis u kojem crno na bijelo piše da su snimci iz Travnika otišli u Sarajevo. No, u ponedjeljak su sestra i on ponovo poslali videosnimke, uz pismo, ne samo Tužilaštvo BiH nego i ombudsmanima za ljudska prava.

Predratni poznanici

Memići samo žele pravdu, žele znati zašto se ovaj slučaj, kako smatraju, zataškava.

Haris Memić: Tražimo istinu

Oni sami znaju ko je na snimku i ko je zarobio njihovog oca, s njim pričao u posljednjim momentima.

– To je jedan očev poznanik, radili su zajedno u „Slavku Rodiću“ u Bugojnu. Njega su mnogi Bugojanci prepoznali na snimku. Taj čovjek sada je u Banjoj Luci, radi kao rukometni trener – kaže Haris.

Za porodicu je ovo ne samo dokaz nego i prvi korak odakle treba krenuti Tužilaštvo BiH. Inače, u Tužilaštvu se slučaj vodi pod oznakom „nepoznat počinilac“.

Javio se sin vojnika sa snimka

Na Facebooku se Velagićevom sinu javio i sin pripadnika Vojske RS čiji se glas čuje na snimku.

– On tvrdi da nije ubio naše očeve, već im samo dao da jedu i proslijedio drugim vojnicima. Ja ne znam je li bilo tako. Nikad neću ni znati. Tu je Tužilaštvo, neka ispita šta je bilo – kaže Haris.

avaz.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o