I Bugojno svečano obilježilo 5.decembar – Međunarodni dan volontera

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

I u našem gradu danas je svečano obilježen 5.decembar – Međunarodni dan volontera. Svečanost je organizovala NVO Sunce Bugojno, a obilježavanju je prisustvovao i načelnik Općine Hasan Ajkunić.

Kada je situacija u BiH po pitanju društvenog priznavanja volontiranja u Federaciji BiH ne postoji zakonska regulativa volontiranja, ali postoji incijativa za njegovo donošenje od strane nevladinog sektora.  Na državnom nivou prijedlog zakona o volontiranju BiH se našao na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ali je odbijen jer za njega nije glasala većina zastupnika iz Republike Srpske.

–          Svaka zajednica bez obzira o kojoj se zajednici radi ne može opstati ako nema volontera. Nekad i ne primjećujemo njihov rad, ali kada na kraju godine napravimo analizu veliko im hvala u ime Općine Bugojno te mene kao načelnika i u ime  Općinskog vijeća.  Oni su uvijek tu jer vidimo  koliko rade oko osoba sa posebnim potrebama, oko osoba koje su u bolnicama te posebno starijih osoba,  pokretanja incijativa i akcija,  te  ja želim da im čestitam Međunarodni dan volontera. Vjerujemo   da ćemo od naših građana Bugojna i BiH  i u narednom periodu imati takvu podršku, kazao je načelnik Hasan Ajkunić.

–          Prije svega ja bih čestitao ovaj dan volontera svim Bugojancima pa i šire. Volonterizam u BiH ima dugogodišnju tradiciju i to je jedna veoma fina i lijepa društvena vrlina. Što se tiče volonterizma danas,  on nije zamro, ali njegova ekspanzija poslije rata bila  značajnija i veća. To je vjerovatno bio period kada su mladi osjećali potrebu da daju svoj doprinos u razvoju naše države poslije rata. Imam utisak da je to kasnije splasnulo jer je volonterizam dobio zakonsku regulativu i otvoren je jedan prostor za njegovu bržu ekspanziju. Po mojoj procjeni to se nije dogodilo, ali vjerovatno da je i društvo zakazalo kada je u pitanju poticaj volonterizma kao značajnu društvenu vrijednost, istakao je ispred Službe za društvene djelatnosti  Općine Bugojno  Željko Luledžija.

U Bugojno obilježen 5.decembar – Međunarodni dan volonteraFoto: Samir Mlaćo

Posted by Bugojno Danas on 5. prosinca 2015

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o