Huseinspahić: U Bugojnu nikoga nije briga za slijepe i slabovidne osobe

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Dan bijelog štapa slijepe i slabovidne osobe iz Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca obilježit će sutrašnjim druženjem, koje će biti organizirano u prostorijama udruženja u Bugojnu.

– Ovo je prilika da se sastanemo i razgovaramo o problemima koji tište našu populaciju, i da pokažemo drugima da smo još uvijek živi. Jer, puno toga nam nedostaje – kazao je predsjednik ovog udruženja Muharem Huseinspahić.

Dodao je da oko trideset slijepih i slabovidnih osoba ima potrebu za bijelim štapom, te drugim pomagalima koja bi im olakšala svakodnevni život.

– Dobro bi došli i specijalni satovi, govorni telefoni i sl. Mnogo je bolesnih, potpuno nepokretnih i socijalno ugroženih. Većina naših članova jedva preživljava, a ima i onih koji od skromnih primanja moraju platiti za kiriju, jer nemaju vlastiti krov nad glavom – naglasio je.

Po njegovim riječima, među članovima Udruženja je sve više mladih, a uglavnom dolaze s područja Donjeg Vakufa i Jajca.

– Neki se još uvijek školuju, drugi su završili školovanje i, nažalost, prepušteni sami sebi. Niko od lokalnih vlasti i privrednika nije izrazio interes da ih zaposli. A, ima ih da mogu i žele raditi. Niko ne vodi računa o tim momcima i djevojkama – kaže Huseinspahić.

Smatra da su mjesečna sredstva oko 120 KM iz budžeta Općine Bugojno mizerna i da bi rad Udruženja slijepih i slabovidnih osoba trebale pomoći i ostale tri lokalne zajednice.

– Onim što dobijemo, platimo dadžbine. A svake sedmice neko od naših članova pokuca na vrata i traži pomoć. Vjerujte, traže za lijek, hljeb. Strašan je osjećaj kada ih morate vratiti – kazao je.

S ciljem da se položaj slijepih i slabovidnih osoba poboljša, pokrenuta je obuka članova koji su zainteresirani da savladaju Brajevo pismo.

– Načelnik Bugojna nam je pomogao da kupimo jednu Brajevu mašinu, dok smo drugu dobili na revers od prijatelja iz Sarajeva – kazao je predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih osoba Bugojno.

Nepravedno je, ističe, to što članovi ovog udruženja nisu uključeni u projekte nevladinih organizacija, kojima bi mogli poboljšati situaciju u kojoj se nalaze.

– Nismo uvijek u prilici doći do informacija da takvi projekti postoje. Ili nam oni, u najvećem broju slučajeva, budu dostavljeni kada ne možemo ništa uraditi, jer su svi rokovi prošli – zaključio je Huseinspahić.

Udruženje slijepih i slabividnih osoba u Bugojnu postoji već 66 godina, a trenutno broji oko četrdeset članova.

Pretpostavke su da je broj ovih osoba veći i da je mnogo onih koji, zbog činjenice da zavise od tuđe pomoći i stanuju daleko od grada, nisu u mogućnosti doći da se učlane.

fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/