Hrvati iz općine Prozor-Rama odriču se katoličkog dana općine

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Hrvati općine Prozor-Rama u BiH žele svoj dan općine, vjerski blagdan Male Gospe, zamijeniti danom prvog spomena Prozora u povelji bana Tvrtka jer on predstavlja zajedničku povijest i identitet svih građana, rečeno je danas u Prozoru na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu u povodu 650 godina prvog spominjanja imena toga grada, piše “Dnevnik“.

Želimo pokazati da nismo samo mi, Hrvati i katolici, vlasnici ovoga predivnoga zavičaja nego da on pripada i Bošnjacima, muslimanima i drugima, istaknuo je načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, prenijela je Hina.

Na nama, hrvatskim predstavnicima i Hrvatima kao većini u ovoj općini, leži i veća odgovornost da poštujemo druge i pri obilježavanju dana općine, dodao je Ivančević.

Pomoćni biskup sarajevski Pero Sudar podupro je ideju promjene dana općine kazavši da bi svakoga mislećega i dobronamjernoga vjernika trebalo smetati, a građanina zabrinuti praksa proglašavanja vjerskih blagdana za općinske, županijske i državne praznike.

Nema ništa štetnije za vjeru i religiju od njezine zloporabe za hranjenje ili produbljivanje bilo koje vrste nesporazuma među ljudima i narodima, kazao je biskup Sudar.

“Budući da se to događa uglavnom tamo gdje su nepravdom rata jedni narasli u većinu, a drugi svedeni na manjinu, nepravda je gotovo neizbježna. I stoga, nije li to, nadam se nesvjesno, uvlačenje religije i Crkve u područja nepravednih odnosa većine i manjine? Možda će netko pomisliti da ja ovakvim stavom štetim samoj Crkvi. Naprotiv, uvjeren sam da je branim od velike opasnosti”, zaključio je biskup Sudar.

Pokretači ideje promjene dana općine Božo Mišura i Ivan Markešić kazali su da je nedopustivo da konfesionalni blagdan uzurpira dan jedne sekularne općinske zajednice.

Međunarodni znanstveno-stručni skup “Bosanski ban Tvrtko: ‘Pod Prozorom u Rami'” okupio je 27 radova 29 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Radovi su tiskani u zborniku skupa koji zauzima 880 stranica, uređenih u šest cjelina, s mnoštvom fotografija, karata, crteža i tablica, čiji je urednik donedavni gvardijan ramskog samostana fra Tomislav Brković.

Zbornik baca svjetlo jedan povijesni dokument – povelju koju je ban Tvrtko izdao vojvodi Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću “pod Prozorom u Rami” (11. kolovoza 1366.) za ostvarene zasluge i vjerno služenje, te donosi razna znanstvena tumačenja i aktualna viđenja povijesnih problema.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Ivan Šarčević kazao je da se napuštanjem teokratskog, a pristajanjem uz sekularno načelo uređenja svoje lokalne zajednice pridonosi ukidanju pogubne simbioze političkoga i religijskoga u BiH, od politike do školstva, kazao je i dodao da se u zajedničkom izgrađivanju “zajedničke kuće” nužno oslobađati mentaliteta dominacije i povijesnih predrasuda te maksimalno poštivati prava drugoga.

Smatram se načelnikom svih građana i svaka aktivnost koju u općini provodimo računa da su ravnopravno zastupljeni Hrvati i Bošnjaci, kazao je Ivančević, načelnik jedne od niza općina koja je iz rata izišla etnički podijeljena.

Hina

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/