Hasan Ajkunić: Plaćali smo 26 000 KM odštete po jednom čovjeku za ujed od psa lutalice! SDA: Mi smo protiv nerada

Psi sa fotografije su iz Bugojna jer smo ih mi fotografisali
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Na sedmoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno izazvana je velika bura oko tačke dnevnog reda “Razmatranje Izvještaja o realizaciji Programa kontrole i smanjenja pasa lutalica na području općine Bugojno“.

Učesnici u ovome projektu su bili Veterinarski centar Vrbas, Veterinarska stanica Bugojno i Čistoća Bugojno. Od 3 učesnika samo je Adnan Hozić (SBB) vlasnik i direktor Veterinarskog centra Vrbas bio prisutan i odgovarao na pitanja kolega vijećnika.

Da su sve veće tenzije između SDA-SBB dokazala je i ova tačka dnevnog reda gdje su vijećnici SDA okrivili veterinarske stanice za nerad, direktor jedne veterinarske stanice jeste SBB dok je druge DF, a direktor Čistoće je SDA, prema mišljenju SBB-a Čistoća je najviše kriva jer je hvatala pse i dovodila u veterinarske stanice, koji god pas je doveden on je i uređen.

Adnan Hozić je obrazložio kako se i šta radilo: “Mi smo uradili 66 pasa tj. Veterinarski centar Vrbas. Što se tiče dinamike ovog projekta, ona u najvećoj mjeri zavisi od JP Čistoća koja vrši hvatanje pasa i dovodi u veterinarske stanice jer veterinarske stanice ne hvataju pse. Ono što nama bude dovedeno mi uradimo. Imamo kapacitet da možemo uraditi od 4-5 pasa dnevno, stojimo iza toga. Što se nije radilo stvar je JP Čistoća, veterinarske stanice su bile na raspolaganju i što je dovedeno to je i urađeno, JP Čistoća nije dovodilo pse lutalice. Cijena koštanja za Veterinarski centar Vrbas za jednog psa obuhvata: sterilizaciju, čišćenje od vanjskih i unutrašnjih parazita, postavljanje ušne markice, dijagnostika na brucelozu i vakcinacija protiv bjesnoće, to je 6 stavki koje koštaju komercijalno negdje oko 190 KM, koje Dog trust plaća nekih 250-300 KM, veterinarski centar je uradio za 82 KM. Pozivam vijeće, ukoliko je protiv ovoga projekta, hajmo odustati od njega.

Najveći pritisak su napravili vijećnici SDA gdje su Adnana optužili za nerad te su branili JP Čistoća čiji je direktor SDA.

“Samo da kažem gdinu Adnanu Hoziću, naravno da mi nismo protiv ovoga projekta, ovaj projekat je od prioritetne važnosti, ono protiv čega sam ja a pretpostavljam i ostali vijećnici, mi smo protiv nerada”, replicirao je vijećnik SDA Nežad Jusić Adnanu Hoziću.

Načelnik Hasan Ajkunić je stao u odbranu Adnana i kazao:“Želim da se zahvalim posebno kolegi Adnanu. Bezbroj sastanaka je bilo. Ovaj program treba nastaviti. Moramo dogovoriti telefonski broj koji će biti 24 sata građanima dostupan. Ako neko vidi agresivnog psa, nazove ovaj broj i ovaj tim dođe na lice mjesta za sat vremena da to riješi. Nismo još u fazi da dobijemo azil. Nije općini svejedno da plati na godišnjem nivou preko 50.000 KM za ujede. To je postao danas komercijalni posao. Za vještaka, za komisiju i za onoga koga je cuko zagrebao ili ujeo. To je komercijala, nema nigdje ispod 1000 KM. Čak smo plaćali 26.000 KM odštete po jednom čovjeku za ujed od psa lutalice. Bez ovakvog projekta mi ne možemo vjerovatno drugačije rješavati ovaj problem, 27.000 KM je potrošeno. Ovaj program će trajati godinama. Napravili smo tim koji će to raditi da se broj pasa lutalica smanjuje. Javno govorim, u gradu imamo ljudi koji se bave ujedima, imaju glavu otkuhanu i ode čovjeku, zagrebe ga i dobije 1000 KM. Koliko je Bolnica i vještaci dobili? Ovo je problem”.

Predsjednik kluba SBB, Đemal Bilanović je zagovarao da se napravi azil: “Svaka čast ovim momcima pa su se upustili u ovo. Moramo ići u pripremu azila, azil je krajnje riješenje da nemamo pasa lutalica na ulice”.

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bugojno Salih Gurbeta je na kraju rasprave zaključio: “Donosi se zaključak da se projekat nastavi i zadužuje se načelnik Općine da imenuje koordinacijsko tijelo koje će nadzirati i pratiti realizaciju projekta i redovno izvještavati Općinsko vijeće”.

Predsjedavajući Igor Vrljić je dao zaključak na glasanje koji je jednoglasno usvojen.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o