El-Isa iz Kaira: Neophodna je specifikacija generalnog nosioca fetve bez postojanja rivaliteta i kaznenog optuživanja drugačijeg

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta, uvaženi Muhamed bin Abdulkerim El-Isa, je u srijedu potvrdio da mnogovrsnost fetve spada u teško pitanje koje ima značajan utjecaj na mir i stabilnost društava, preporučujući napuštanje pljačke znanstvenog mišljenja i svojatanje imena „šerijat“ od neovlaštenih muftija i to bez dozvole.

Ovaj govor je održan tokom predavanja na kojem je sudjelovao Generalni sekretar povodom međunarodne konferencije koju je organizovalo Egipatsko muftijstvo i Generalni sekretarijat muftijstava i savjetodavnih tijela muftijstava širom svijeta čije je sjedište u Kairu. Naslov konferencije je „Uloga fetve za stabilnost društva.”

NJ. E. El-Isa je dodao tokom predavanja da je neophodna specifikacija generalnog predvodnika fetve bez rivaliteta ili svođenja na kolektivno rješenje, uz strogu zabranu razilaženja, a sve to u okviru pravne zaštite javnog interesa s obzirom da oni koji se protive tome čine kazneno djelo. Pri tome kritikuje svojatanje naziva „šerijat“ pod izgovorom slobode znanstvenog mišljenja što je postalo prijetnja stabilnosti društva.

On je također upozorio na prijelaz slobode izražavanja znanstvenog mišljenja i fetve u haos i javno krivično djelo koje se čine, a na vrhu su kada je riječ o štetnim djelima. Pri tome ističe da sve to ne odvraća svijet od pažnje ka fetvi individuuma zbog njihove potrebe za vladavinom šerijata.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o