Haos na protestima: Vlada FBiH pozvala Sindikat rudara na razgovor

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Radnici sedam rudnika u Federaciji BiH (FBiH) koji posluju u okviru federalne “Elektroprivrede” danas su se okupili ispred Vlade Federacije BiH u Sarajevu na protestima.

Naime, kako su kazali oni su nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku. 

Zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora federalne “Elektroprivrede” i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari će zatražiti i utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Na protestima rudari su upalili baklje te potom pustili himnu države BiH.

Uzvikivali su “lopovi”, a pojedini su nosili i transparent sa natpisom “Nas nije stid, a je li vas?”.

“Veliko vam hvala što ste tu i što ste reagirali na laži generalnog direktora Elektroprivreda”, kazao je jedan od sindikalista.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić se obratio rudarima te kazao da neće odustati od zahtjeva.

“Hvala vam što ste došli. Obećali smo istinu. Neće niko fašističkog pravilnika o radu. Nećemo fašizma. Ako ti je Admire Andelija država pripisala jedan kroz jedan rudnike i Elektorprivredu, pokaži papir i mi idemo iz države. Evo im rudnici neka idu iz Elektroprivrede danas neka kopaju, mi nećemo. Nećemo odustati od svojih zahtjeva”, kazao je Siann.

Nakon obraćanja iz Vlade FBiH su pozvali Sindikat da dođu na razgovor, međutim oni su odbili te pozvali ministra Nermina Džindića da izađe na proteste.

face.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o