Gradska sportska dvorana općine Donji Vakuf danas svečano otvorena

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Građanima Donjeg Vakufa od danas je na raspolaganju moderna sportska dvorana, s osamsto mjesta na tribinama, riješenim načinom zagrijavanja, uređenim svlačionicama i opremljenim kupatilima, videonadzorom i parking prostorom.

Svečanosti otvorenja nove dvorane prisustvovali su brojni zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima, predstavnici javnog, privrednog i vjerskog života, delegacije bratskih općina Inegol, Šelezader i Akhisar iz Turske prijatelji iz Švedske i Norveške, te drugi brojni gosti i stanovnici donjovakufske općine.

Da će 25. novembar trajno ostati upisan u historiju Donjeg Vakufa, kazala je u svom obraćanju prisutnima potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, čestitavši svima koji su sudjelovali u izgradnji sportske dvorane.

– Ovo je jedna dodatna stepenica u razvoju Donjeg Vakufa. Ono što je još važnije za nas, našu porodicu i našu djecu, ovo je prilika da se mladi aktivno bave sportom i da promoviraju zdrav način života. Donji Vakuf je do sada imao prepoznatljive i uspješne sportske klubove i subjekte, ali, nažalost, nikada nisu mogli dijeliti slast pobjede na svom terenu – kazala je Mahmutbegović.

Poželjela je da ubuduće svi donjovakufski sportisti, koji budu koristili salu, pobjeđuju i da ona bude „u znaku pobjede domaćih ekipa“.

Uz kreditno zaduženje Općine Donji Vakuf kod Razvojne banke, izgradnju dvorane, koja je počela 2008. godine, pomogli su Federalno ministarstvo za obnovu i povratak, Federalno ministarstvo za kulturu i sport, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, turske općine s kojima Donji Vakuf njeguju bratske odnose, švedska općina Landskrona, koja je osigurala sportsku opremu, donjovakufska firma „Promo“, donacijom stolica za tribine i igrače, te Vlada SBK-a, u čije ime se na svečanosti obratio kantonalni ministar privrede Sedžad Milanović.

– Siguran sam da će dvorana pružiti ovoj omladini maksimalne uvjete u ostvarivanju sportskih rezultata. Čestitam građanima i načelniku na ovom zdanju i objektu, na kojem mogu biti zavidni i mnogo veći gradovi u BiH – kazao je Milanović.

Kada su u pitanju općine SBK-a, sportska dvorana nedostaje, dodao je, samo još u Gornjem Vakufu/Uskoplju, u kojoj je projekt izgradnje tog objekta u toku.

Plakete za dati doprinos svima onima koji su pomogli izgradnju sportske dvorane u Donjem Vakufu uručio je načelnik Huso Sušić, istakavši kako je današnji dan za sve stanovnike ovoga grada poseban.

– Ovo je samo jedan od projekata koje smo u zadnjih deset godini uspješno završili. Danas imam još jednu dobru vijest za građane, a to je da smo u pregovorima s našim prijateljima iz Turske da u 2017. zaposlimo trista novih radnika – naglasio je Sušić, koji je simboličnim presijecanjem vrpce, skupa s potpredsjednicom Federacije BiH, ozvaničio završetak realizacije jednog od najvažnijih poslijeratnih projekata u Donjem Vakufu.

Ključevi i upotreba dozvola za korištenje sportske dvorane uručeni su, na kraju, direktoru JU Centar za obrazovanje, kulturu i sport Kenanu Hrvačiću, s obzirom da će ona djelovati u sklopu ovog centra.

Odmah večeras na parketu nove dvorane bit će odigrana i prva službena utakmica. U okviru 7. kola košarkaške A1 lige FBiH sastat će se domaći KK „Promo“ i gostujuća ekipa „Čelik“ iz Zenice.

tntportal.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/