GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O RADU OPĆINSKOG SUDA U BUGOJNU ZA 2015. GODINU

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U prostorijama Općinskog suda u Bugojnu održana je pres-konferencija, na kojoj su istaknuti rezultati u radu ovog suda u 2015. godini.

2

– Sud je riješio ukupno 12.138 predmeta, od toga na izvršnom referatu 4.814, na krivičnom 1.118, na parničnom 1.667, na prekršajnom 2.249, dok smo na vanparničnom referatu imali 318 predmeta manje u odnosu na prethodnu godinu, kazala je predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović-Haračić.

Po njenim riječima, riješeno je i 10.355 predmeta, koji se vode u okviru Zemljišno-knjižnog ureda, a ostvareni procenti su za dva i po puta viši u odnosu na 2014., iako je Sud izvjestan period radio s jednim sudijom manje.

-Većina predmeta, koje smo rješavali po različitim referatima, odnosili su se na krađe, posebno šumske, imovinske delikte, razbojništva, napade na službenu osobu, nasilje u porodici, bračne i porodične sporove i ostavinske rasprave, koje mi sada proslijeđujemo uredima notara, naglasila je.

Plan je, dodala je, realiziran s procentom od 87,23 posto, dok je ostalo neriješeno 420 predmeta, od kojih je 105 neriješivo.

– Kvalitet u radu Općinskog suda je zadovoljavajući i iznosi više od 92 posto. Godišnja norma Suda je 123,30 posto i to je podatak koji nas ubraja među najuspješnije u Federaciji BiH, istakla je predsjednica Općinskog suda Bugojno.

Postignuti efekti u radu, dodala je, rezultirali su boljom transparentnosti u radu Suda, te se odrazili na dužinu sudskih postupaka koji sada traju kraće, kao i na rješavanje predmeta s najstarijim datumima, što je bio jedan od prioriteta.

Autor: Mevlida Ridžal

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/