Generalni štrajk upozorenja u školama 18. decembra?

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Uposleni u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH 18. decembra od 12 do 12.30 sati stupit će u generalni štrajk upozorenja, ukoliko Vlada Federacije BiH u roku od 15 dana ne ispuni dva zahtjeva Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Zahtjevi su otpočinjanje pregovora u vezi usklađivanja važećih kolektivnih ugovora u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja sa novim Zakonom o radu, i produženje kolektivnih ugovora za 90 dana.

Ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispunjeni, početkom drugog polugodišta sindikati obrazovanja u Federaciji BiH najavili su poduzimanje još radikalnijih mjera.

Jedan od sindikalnih ciljeva je da se plaće prosvjetnih radnika na nivou BiH i Federacije ujednače, bez obzira u kojem kantonu oni rade. Plaće uposlenih trenutno se kreću u rasponu od 660 KM do 1.021 KM.

Također, sindikati se zalažu za ujednačavanje pedagoških standarda, čime bi se stvorili jednaki uslovi za sve učenike. Sindikati obrazovanja podsjećaju da su sve svoje obaveze ispunili u skladu sa Zakonom o radu, te da se svi njihovi prijedlozi temelje na zahtjevu da ne budu umanjena prava radnika. Izrazili su žaljenje što vlade, koje su to trebale učiniti, nisu ispunile obavezu otpočinjanja pregovora sa sindikatima.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/