Foto: Studentica iz Donjeg Vakufa pravi nakit i zarađuje sebi džeparac

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Sanela Hatarić iz Donjeg Vakufa već više od dvije godine bavi se zanimljivim hobijem. Mlada studentica Agromediteranskog fakultata u Mostaru koristi razne materijale kako bi izrađivala ukrasni nakit, koji prodaje širom Bosne i Hercegovine.

Prvi komadi

– Početak je bio težak, jer sam student i od svog džeparca sam odvojila za prvi materijal, kvarila sam neki svoj nakit dok sam napravila prve komade nakita. Već sada, kada se sjetim i pogledam slike, ima toga dosta. Cijene su “studentske”, prilagođavam ih onome koliko bih ja nešto platila, mislim da su pristupačne za svakoga. Ali, meni je ipak dovoljno, zaradim sebi za džeparac, a roditeljima olakšam koliko-toliko i svoj studentski život ispunjavam onim što volim – rekla je Hatarić.

Dodaje da se zanimanje za izradu nakita pojavilo kada je u Donjem Vakufu posjećivala radionicu u kojoj je izrađivala nakit za sebe.

– Niko tog dana nije bio sretniji od mene, jer mi se ta želja ostvarila. Nakon toga sam tražila da nabavim materijal, ali nije bilo lako doći do repromaterijala, jer nisam imala u svom gradu. Godinu sam tražila, ali sam uvijek gajila nadu da ću početi izrađivati nakit kada odem na fakultet. Tako je i bilo. Kad sam otišla u Mostar na studij, poslije nekoliko dana kupila sam svoj prvi materijal. Poslije je sve bilo lakše. Kada se nešto radi s ljubavlju, ne treba mnogo vremena da se cilj ispuni – govori Hatarić.

Čudne situacije

Dodaje da skoro svakodnevno doživljava i čudne situacije.

– Najviše pamtim one trenutke kada neko hvali moj posao, moje radove, pričaju kako su mi preniske cijene i onda samo nastave dalje i ne kupe ništa. Desilo mi se i na stranici “Sanela nakit” na Facebooku da mi se djevojka javila i sedmicu me ispitivala kako može dobiti nakit, kako joj ga mogu poslati, da bi mi onda rekla: “A šta će biti ako ja njoj pošaljem nakit, a ona meni ipak ne plati” – kroz smijeh govori Hatarić.

nakit-sanela2
Razne materijale koristi prilikom pravljenja nakita

Prodaja na Facebooku

Mlada i kreativna Sanela Hatarić ističe da nakit koji izrađuje, prvenstveno prodaje putam svoje stranice “Sanela nakit” na Facebooku.

– Facebook i internet su najbolja solucija za prodaju mojih proizvoda. Prvu izložbu nakita imala sam u martu 2015. godine na Sajmu obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona tokom Dana Ajvatovice u Donjem Vakufu, a posljednja izložba u 2015. bila je na Božićnom sajmu u Mostaru. Kad neko pohvali moje radove, s tim me dovoljno ne podržava, a ako neko kupi moj nakit, onda je to super opcija – govori Hatarić.

A. VREBAC/avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/