FHMZ izdao narandžasto upozorenje: Moguće poplave, budite spremni da zaštitite sebe i imovinu

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Olujnih udara juga može biti još u jutarnjim satima. Tokom dana vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 stepeni, na jugu do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15 stepeni.

U Sarajevu djelomično vedro. Većina padavina je u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 8 stepeni, a najviša dnevna oko 11 stepeni.

Narandžasto upozorenje

FHMZ je izdao narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina i vjetra južnog smjera. Upozorenje je izdato za područje Hercegovine, zapad, jugozapad i lokalno centralni dijelovi Bosne. 

Upozorenje je na snazi do sutra do 12 sati. 

Kako navode iz FHMZ-a, budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Biometeorološka prognoza

U Krajini, na jugozapadu Bosne i u Hercegovini, opšta slika će biti lošija usljed povremenih, jačih udara juga i nestabilnog vremena praćenog obilnijim padavinama, izraženije u prvom dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, malaksalosti, promjene raspoloženja, u noći problemi sa snom. U Posavini, centralnoj i istočnoj Bosni, također uz loše vrijeme, neznatno ugodnije, pretežno zbog slabije izražene južine, ali i ovdje uz nepovoljne biometeorološke prilike. Sa noćnim satima, u cijeloj zemlji uz jačanje osjeta hladnoće. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/