EKSKLUZIVNO: Portal Bugojno Danas saznaje jeste li obavezni plaćati RTV taksu i šta sa onima koji nemaju TV

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Članak koji smo objavili u ponedjeljak “BUGOJANCI U ŠOKU: Računi za električnu energiju uvećani za 7,50 KM, evo o čemu se radi” izazvao je buru komentara na našoj Facebook stranici Bugojno Danas.

Kako bismo olakšali našim čitateljima odlučili smo istražiti da li su obavezni plaćati RTV taksu u iznosu od 7,50 KM koja je dodana na račune za električnu energiju za mjesec avgust te su mnogi građani BiH u šoku zbog uvećanja računa.

Naime, mnogi građani Bugojna su komentarisali kako neće plaćati RTV taksu dok su drugi komentarisali kako je obavezno plaćati uz račun za električnu energiju.

Nazvali smo Kontaktni centar JP Elektroprivreda BiH i pitali da li je obavezno platiti RTV taksu uz račun za električnu energiju na šalteru gdje se plaćaju računi za električnu energiju, ljubazni radnik nam je odgovorio:

“Vi ako ne želite platiti RTV taksu možete popuniti obrazac za uplatu bez RTV takse. Imate na šalteru uplatnicu i platite samo električnu energiju.”

Nakon toga smo upitali, šta ako ne platimo, šta će se dešavati dalje?

“Ne može Vas niko natjerati da platite, to je do Vas. Pretpostavka je da će se pokrenuti sudski postupak ako ne platite. Svako skidanje tužbe tj. kada odlučite platiti RTV taksu koju niste plaćati neko vrijeme, košta od 22-25 KM kako se ne bi pokrenula tužba”.

Onda smo upitali, šta za one koji nemaju TV ili ga ne koriste?

“Morate dokazati. Morate zvati RTV servise. Oni moraju utvrditi da li ima TV ili nema. Elektroprivreda ne može skidati sa računa RTV taksu bez njihovog odobrenja”.

Nazvali smo RTV servis BHRT i upitali službenicu šta u slučaju da imam TV a ne gledam ga nikako?

“Morate TV iznijeti, ne smije biti u kući, RTV taksa je za posjedovanje prijemnika a ne za gledanje.”

Na naše pitanje, koliko TV prijemnika smijemo koristiti, službenica je rekla da RTV taksa nije ograničena brojem TV prijemnika, tako da je RTV taksa ista i za one sa jednim i za one sa pet TV prijemnika.

Pitali smo, kako će RTV znati da neko nema TV prijemnik?

“Bit će kontrola koja će to utvrditi, morate napisati izjavu u Općini da u stanu nemate ni radio ni TV prijemnik, odnosno u kući, ili vikendici, da je prazan stan, da je tek kuća u izgradnji, a posjeduje struju”.

A gdje ćemo i kako poslati izjavu o ne posjedovanju radio ili TV prijemnika?

“Račun od Elektroprivrede gornji dio i izjavu pošaljete poštom na RTV Sarajevo ili donesete lično”.

Na naš upit o plaćanju kablovske televizije, zašto smo obavezni plaćati i RTV taksu?

“RTV taksa se naplaćuje za posjedovanje TV prijemnika, a ne za gledanje. Dakle posebno se plaća kablovska, posebno RTV taksa za posjedovanje TV prijemnika u kući”.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o