Edukativna posjeta učenika Treće osnovne škole i Prve osnovne škole Jaklić rasadniku Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

🌲Edukativna posjeta učenika rasadniku Bugojno🌲

Danas su učenici Treće osnovne škole Bugojno i Prve osnovne škole Jaklić, članovi ekološke sekcije, u pratnji svojih nastavnika Ćatić Suade voditeljice sekcije, Haračić Medihe i Daria Šakića nastavnika biologije te direktorice Treće osnovne škole Amele Haračić, upriličili edukativnu posjetu rasadniku u Bugojnu.

U rasadniku ih je dočekala izvršna direktorica za uzgoj šuma, sjemensko rasadničku proizvodnju Petrović Ljiljana, koja je održala predavanje o hortikulturi, vrstama sadnica i sadržajima koje oni imaju u okviru rasadnika.

Nakon tog dijela, učenici su praktično primjenili znanje i uz stručna upustva naučili kako ispravno oplijeviti mlade sadnice da se ne oštete i kako iste pripremiti za sadnju. Obzirom da je naše Društvo sponzor sadnica za projekat pripreme „Eko otoka“ u dvorištu ove dvije škole, svakako će nova znanja koja su danas usvojili učenici biti od važnosti za sadnju i održavanje biljaka u „Eko otoku“.

U duhu dobrog domaćina generalni direktor Društva g-din Vildan Hajić, koji se pridružio gostima zajedno sa izvršnim direktorom sektora za iskorištavanje šuma Albertom Kokićem, priredio je doručak i roštilj za vrijedne učenike, a zatim za najuspješnije podijelio poklon knjige čime je poručio da je važno učiti, čitati, biti uspješan i ostati u Bosni i Hercegovini. Na kraju je učenike počastio prigodnom donacijom za uloženi rad u rasadniku kako bi mogli upriličiti neko edukativno putovanje.

Sa mnogo oduševljenja i iznenađenja da ovako lijepo mjesto postoji u našoj blizini i da lager nije samo „balvanište“ nego zelena oaza u srcu grada sa mnogo prelijepih detalja, zaključili su današnji boravak i izrazili veliku zahvalnost na gostoprimstvu zaposlenicima na čelu sa direktorom i istaknuli važnost uključivanja građana u slične projeke i posjete kako bi se i sami uvjerili u ljepote koje nas okružuju i time promijenili svoju svijest.

Nadamo se da će ove edukativne posjete i izleti postati tradicija, i da ćemo u budućnosti više nastojati da na mlade naraštaje prenosimo „eko ljepote“ koje nas okružuju u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini te da ćemo biti primjer ostalim šumskoprivrednim preduzećima u regiji i šire.

Idemo dalje….

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/