Duraković: Prijete nam najgori protesti boraca do sada

N1
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Bojim se da će Zakon o pravima boraca dočekati novu vlast što će dovesti do masovnih protesta i ishoda koji će biti gori nego što smo vidjeli u proteklom periodu, kazala je za N1 zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Jasna Duraković.

NSRS je u srijedu odbacio izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine. Vaš komentar na jučerašnja dešavanja.

Ovo je sramna uvreda za bošnjački narod, za sve žrtve genocida, za ljude koji su živjeli i preživjeli Srebrenicu. Radi se silna diskriminacija i ovo je prosto nedopustivo. Ovo je jedan jeftini populizam koji je obilježila huškačka retorika Milorada Dodika koji je capo di tutti capi (šef svih šefova). Slažem se sa jučerašnjim izjavama predsjednika Radončića i Admira Čavke.

Ovo nije prvi put da se negira genocid u ovom bh. entitetu?

Moraju se sankcionirati ovakve radnje. Umjesto da zvaničnici priznaju šta se desilo, imamo međunarode presude, ne znam šta je više sporno? Zašto se negira istina koja je dokazana u svijetu?

Osvrnimo se  i na demobilisane borce koji i dalje čekaju da se ispune njihovi zahtjevi. Hoće li doći do primjene Zakona o pravima boraca?

Bojim se da će se u implementacije ovaj zakon pokazati pun manjkavosti, neću reći da su neki dijelovi protivustavni. Borci čekaju godinam da se njihovo suštinsko pitanje riješi, a ono se ne rješava. Dezavuiše se javnost, dezavuišu se borci i u konačnici će se pokazati da ovo nije najbolje rješenje.

Pitanje je da li će prije izbora biti dominatne većine koja će odlučivati o ovom zakonu. Bojim se da će zakon dočekati novu vlast. Mislim da neće biti dovoljno ruku. Pazite, svi se sada bave svojim pojedinačnim kampanjama, od toga ne možemo bježati, moramo priznati da je tako. HDZ bojkotuje sjednice, opstruiraju u radu. Bojim se da će doći do masovnih protesta. Bojim se da će krajnji ishod biti gori nego što smo vidjeli u proteklom periodu.

Prema svim dosadašnjim parametrima aktuleni saziv Parlamenta FBiH ocijenjuje se najgorim u njegovoj historiji. Parlament je usvojio svega pet zakona, što je za čak 12 zakona manje u odnosu na prvi kvartal 2017. godine. Jeste li mogli više posla uraditi?

Na žalost, mislim da je to tačno (da je najgori u historiji). Vidjeli ste koliko je bilo samo opstrukcija u formiranju vlasti. Pa neslavni izlazak DF-a iz vlasti, blokada Federacije dok SBB nije “uskočio”. Onda je SBB izigran na način da se na nas prenosi odgovornost za sve ono što dosadašnja, nesposobna vlast nije mogla da riješi. Stanje je takvo kakvo jeste, ali i rukovodstvo Doma je u najmanju ruku bilo vrlo tromo i neefikasno. Pravdali su se pričom da nema konsenzusa i podrške. Mislim da to nije istinita priča. Očito neko ima dobar razlog da u svemu ovom opstruira da Federacije ne radi kako treba.

N1

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/