Dr. El-Isa za Rojters: Moja zadaća u Rabiti je eliminacija ideologije ekstremizma i mi nećemo stajati skrštenih ruku pred onima koji svojataju vjeru zloupotrebljavajući je

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Istina nikada neće biti niti je moguće da bude pobijeđena. I mi ćemo potpuno predano raditi boreći se protiv ekstremizma s namjerom da ga eliminišemo kao što ćemo raditi i na uklanjanju mržnje.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta šejh dr. Muhamed El-Isa je kazao da je njegova osnovna zadaća u sklopu Rabite eliminisati ideologiju ekstremizma. Šejh Muhamed El-Isa koji je prije oko godinu dana imenovan za generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta čije sjedište je u časnoj Meki je u svojim izjavama za agenciju Rojters tokom susreta s njim u sklopu njegovih putovanja po Evropi dodao kako Rabita sada neće stajati skrštenih ruku niti će vjeru kao hipoteku prepustiti ekstremistima da se s njom poigravaju.

Kazao je da aktivnosti koje realizuje Liga muslimanskog svijeta s ciljem predstavljanja istinskog islama, sve to dolazi uz potporu Nj.E. prijestolonasljednika i princa Muhameda b. Selmana u okviru njegovih zalaganja radi napretka Kraljevine Saudijske Arabije. Potvrdio je kako upravo Nj.E. daje podršku Rabiti kako bi ona kroz svoju ulogu koju obnaša pomogla institucije koje nadgleda. Ta pomoć biva na polju pojašnjavanja i rasvjetljavanja srednjeg puta i istinske tolerancije vjere islama.

Kazao je da aktivnosti koje realizuje Liga muslimanskog svijeta s ciljem predstavljanja istinskog islama, sve to dolazi uz potporu Nj.E. prijestolonasljednika i princa Muhameda b. Selmana u okviru njegovih zalaganja radi napretka Kraljevine Saudijske Arabije. Potvrdio je kako upravo Nj.E. daje podršku Rabiti kako bi ona kroz svoju ulogu koju obnaša pomogla institucije koje nadgleda. Ta pomoć biva na polju pojašnjavanja i rasvjetljavanja srednjeg puta i istinske tolerancije vjere islama. ش

Tokom njegovog intervjua za navedenu agenciju koji je upriličen jučer (četvrtak) je pojasnio da sve što je prošlo, što se zbilo, što je nekada kazano, na koji način se nešto dogodilo i realizovalo, kako su stvari stajale…, sve to što je bilo nije toliko bitno u ovom trenutku i nema svrhe govoriti o istom. Time je htio ukazati da ono čemu treba da se sada, u ovim trenucima posvetimo jest stvarni i istinski rad. A jedna od glavnih zadaća Lige muslimanskog svijeta jest ukloniti vjerski ekstremizam, fanatizam i netoleranciju sa svim oblicima, putevima i metodama istih jer su upravo to vrata koja vode do terorizma.

Šejh El-Isa je nagovijestio da će Liga muslimanskog svijeta sada biti vise posvećena suočavanju s vjerskim ekstremizmom i fanatizmom. Radiće na rješavanju svega što ukazuje na navedeno na svim poljima i mjestima njenog djelovanja. Biće potpuno stroga prema institucijama kojima ona upravlja ili s kojima sarađuje a za koje se utvrdi sklonost ili pak da objave nešto što ukazuje na vjerski ekstremizam, mržnju ili netoleranciju.

Šejh El-Isa nije pojasnio detalje “sređivanja prilika” – ono što se realizuje glede velike džamije u Ženevi. To je, ustvari, najveća džamija u Ženevi i tu džamiju i njene aktivnosti nadzire Liga muslimanskog svijeta. Navedeno se realizuje od vremena kad su švicarske i francuske vlasti iskazale svoju zabrinutost i strah kako je ta džamija centar ekstremizma i terorizma. Potvrdio je u ovom pogledu da će Rabita pod hitno poduzeti mjere i više neće stajati skrštenih ruku u njenom suočavanju s ekstremizmom i pritiscima koji se pred njom nađu. Tako će biti kad god sazna za bilo kakvu poruku ili ukazanje koje joj dođe poput ovoga što su iznijele švicarske i francuske vlasti i čega se pribojavaju.

Šejh El-sa je glavnu zadaću i djelovanje Rabite sažeo i kazao da je to ustvari predstavljanje stvarnog islama kroz pojašnjenja islamske vjere, vjere iskrenosti i tolerancije. S druge strane očistiti i odbaciti sve što islamu ne pripada od prekomjernosti, ekstremizma i strogoće. Potrebno je ispraviti prošle stereotipe o Istini koju mi predstavljamo. A obzirom da je riječ o Istini, ona neće niti može biti pobijeđena!

Posebno se osvrnuo na širenje ekstremizma među muslimanskim manjinama u neislamskim zemljama. Objasnio je kako će jedan dio mehanizama djelovanja Rabite biti usmjeren ka liječenju i rješavanju poteškoća s kojima se susreću islamske zajednice kroz suživot, asimilaciju i integraciju u neislamskim državama.

Dodao je kako su općenito uloženi napori radi rasvjetljavanja istinskih tumačenja stvarne slike islama da bi se ispravio krivi stereotip iz prošlosti koji je modifikovan i tumačen na potpuno pogrešan način.

Kao dio tih napora El-Isa je spomenuo njegove susrete u sklopu posjete katedrali Notre-Dame i Velikoj sinagogi u Parizu sa tamošnjim vjerskim velikodostojnicima. Rekao je kako svi imamo zajednički cilj a on je borba protiv ekstremizma i strogoće, suočavanje s time, te uklanjanje mržnje i njeno iskorjenjivanje.

To je ono za što se zalažemo i radi čega ulažemo efikasne napore mi u Ligi muslimanskog svijeta. Mi smo u stanju da to ostvarimo. A religije će biti efikasna sredstva da uspješno dođemo do tog cilja., kazao je dr. El-Isa.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o