Donji Vakuf potpisao protokol o bratimljenju s dvije turske općine

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Delegacija općine Donji Vakuf  nedavno je boravila u Turskoj te je posjetila općine Akhisat i Sehzadeler koje se nalaze u sastavu milionskog grada Manisa. Načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić je zajedno sa delegacijom tokom posjete potpisao protokol o bratimljenju sa te dvije općine.

Bratimljene s tri općine

– Sada je Donji Vakuf pobratimljen sa tri općine u Turskoj. Akhisar, Sehzadeler i Inegol su općine koje su bratske našoj općini i ukupno imaju 700.000 stanovinika, što je velika stvar za našu općinu, rekao je Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf.

Sušić još dodao da je tokom posjete delegacija Donjeg Vakufa posjetila i Privrednu komoru i Trgovinsku berzu, nogometni klub Akhisarspor, kompaniju “Tyh Tekstil”.

– Pošle godine kada sam bio u posjeti pokrenili smo inicijativu, u narednom periodu predstavnici kompanije će posjetiti naš grad. Ponudit ćemo im uslove i ukoliko dođe do realizacije ovog projekta to je novih 200 radnih mjesta u Donjem Vakufu što je odlična stvar- istakao je Sušić.

susic-i-nacelnik-akhisara

Huso Sušić i Salih Hinzli, načelnik Akhisara

Dodaje da će će biti predana aplikacaja da se festival u Akhisaru “Cavak” i najveće dovište muslimana u Evropi Ajvatovica stave pod zaštitu UNESCO-a.

– Pokrenuli inicijativu da Ajvatovica bude pod zaštitom UNESCO-a. Kada bi došlo do realizacije ove inicijative to bi značilo da bi Donji Vakuf i Prusac bili na svjetskoj mapi turističkih destinacija, što bi bilo odlično – istakao je Sušić.

Prioritet dvorana

Sead Cerić, sekretar sportskog saveza općine Donji Vakuf bio je dio delegacije koja je boravila u Turskoj te je rekao da protokoli obuhvataju saradnju i podršku u svim oblastima.

– Prioritet za ovu godinu je dat za dovršetak sportske dvorane, investicijama u privredne projekte i unaprijeđenje saradnje – rekao je Cerić.

Posjeta iz Turske tokom Dana Ajvatovice

– U okviru predstojećih Dana Ajvatovice našu općinu će posjetiti velika grupa privrednika iz Manisa, koji će zajedno sa domaćim privrednicima i lokalnim vlastima sagledati kapacitete i mogućnosti ulaganja u Donji Vakuf – rekao je Cerić.

Autor: A. VREBAC

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/