Adil Kurbegović uživa praveći unikate od drveta

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Adil Kurbegović je rođen prije 43. godine, kako kaže, u jednom predivnom selu Grnica, pored Gornjeg Vakufa i ima veoma zanimljiv i koristan hobi. Naime, ovaj Gornjovakufljanin se već 5 godina bavi poslovima oko obrade drveta i pravljenja raznih asortimana od drveta.

Ideja se javila slučajno

– Ideja za ovo zanimanje se javila sasvim slučajno.  Naime, kod komšije sam našao orahovo drvo koje je blagodatima prirode izraslo tako da je svojim oblikom asociralo na konja,  pa sam istom pristupio s ciljem obrade i finalizacije proizvoda. Ni sam nisam slutio na šta će to ispasti, ali kako su se radovi privodili kraju, shvatio sam da uz trud mogu napraviti unikatna djela koja mi možda mogu omogućiti zaradu i egzistenciju – rekao je Kurbegović.

unikati11

Dodaje da tadašnje oduševljenje porodice i prijatelja mu je dalo dodatnu volju da nastavi s tim što se održalo i do danas.

– Što se tiče izrade predmeta od drveta, ono je uglavnom uslovljeno potražnjom, odnosno željama kupaca, pa tako da sam pristupio izradi kompletnog namještaja uglavnom na vikend kuće, terase, šadrvane, dvorišta. Tu imamo različite vrste stolova, stolica, šankova, stubišta, krovova, bunar za dvorište, životinje idt. Naglasio bi da se sve radi od drveta koje je voljom prirode dobilo neobičnu fizionomiju,  te je kao takvo u mojim rukama dobilo dušu – kazao je Kurbegović.

Ističe da svaki posjetilac njegove radnje ostao oduševljen radovima i predmetima koje sam napravio, te da ga to tjera da još više radi.

Nije lagan posao

– Što se tiče zarade, rekao bi da ovo nije lagan posao jer zahtjeva i vremena i strpljenja, ali da u skladu s tim nije mnogo ni plaćen zanat. Imajuci u vidu da se radi o unikatnim stvarima a znajući kakva je kod nas platna moć. Imam prijatelja koji su u inostranstvu i koji su se u zemljama boravka raspitivali o cijenama ove vrste radova, rekli su mi da bi na ovim predmetma tamo negdje mogao da od 3/5 puta više zaradim – rekao je Kurbegović.

unikati22

Kupac misio da je pur pjena umjesto prirodnog ukrasa

– Jednom prilikom mi je dosao jedan kupac  i kada sam mu predlozio jedan vrlo fin i bogat primjerak stola sa bogatim postoljem. On je rekao da neće jer je mislio da su prirodni ukrasi na njemu rađeni od pur pjene sto je izazvalo smjeh kod prisutnih prijatelja pa sam mu morao to detaljno pokazati i objasniti nakon čega je ostao oduševljen, i naravno kupio je taj stol – rekao je Kurbegović

Autor: A. VREBAC

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/