DONJI VAKUF: Oživjeli Hadžijin mlin, a šansu vide i u malinama

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Između odluke otići iz BiH ili se okušati u vlastitom poslu, bračni par Emir Zjajo i Lejla Hadžiavdić – Zjajo, odlučili su se za ovo drugo. Prije dvadesetak dana pokrenuli su staru vodenicu – Hadžijin mlin za mljevenje svih vrsta žitarica, a prije toga, početkom juna, zasadili dulum maline Vilamet. Prihod od pikovane maline očekuju iduće godine.

Kao i dosta mladih u našoj zemlji, koji nisu dobili priliku da rade u svojoj struci ili negdje drugo, primoran sam da napustim BiH ili da ovdje nešto pokušam. Odlučio sam se za ovo drugo“, kaže Emir, inače po zanimanju diplomirani inženjer PTT saobraćaja i komunikacija.

Supruga Lejla također je visoko obrazovana, po zanimanju diplomirani inženjer saobraćaja i komunikacija, te magistar matematike i informatike, no svoju budućnost sada vide u poljoprivredi. Hadžijin mlin, objašnjavaju, je dobio ime po hadžiji Halilu, koji ima tradiciju veću od 70 godina.

Bogata istorija staroga mlina

Napravljen je prije početka II. svjetskog rata. Po sjećanju pratetke Umihane koja je radila kao dijete u mlinu, isti je u toku II. svjetskog rata prehranio veliki broj ljudi i bio je veoma značajan u ovom kraju u to vrijeme. U periodu rata 1992.-1995. mlin je totalno srušen. Nakon rata mlin je ponovo sagradio Hadži Fadil efendija (dedo od supruge), koji je bio u funkciji do 2009 godine“, navodi Emir.

Što se tiče kapaciteta mlina, on zavisi od vrste žitarica koje se melju. Najbrže se melje kukuruz, odnosno moguće je samljeti 8kg kukuruza za 1h i 30 min. Pšenica se melje 24h – 60kg. Za 24 rata samelje se 50kg heljde.

U njihovom se mlinu mogu kupiti sve vrste brašna i to:

  • heljdino,
  • pšenično,
  • kukuruzno,
  • raževo i
  • ječmeno brašno.


Emir sadi maline

Cijene brašna su sljedeće:

  • Heljda 1kg = 5KM
  • Kukuruzno (bosanac) – 1kg = 2KM
  • Pšenično, raževo i ječmeno brašno 1kg = 1,5KM.

Umjesto naplate mljevenja – ušur

Vršimo i uslugu mljevenja žitarica, odnosno svi oni koji imaju svoje žitarice koje je potrebno samljeti, mogu iste donijeti u naš mlin. Ovu vrstu mljevenje ne naplaćujemo u novcu, nego uzimamo tzv. ušur – 1/10 od ukupne količine žitarica koje se samelju, npr: (100kg = ušur 10kg)“, kaže Emir.

Vodenica – Hadžijin mlin se nalazi u ulici Nova Travnička bb, 70220 Donji Vakuf. Broj kontakt telefona je 062 472 880 ili e-mail: emirzjajo@live.com

Mlin, dodaje, kao djelatnost trenutno nije registrovana, ali ukoliko se stvore uslovi za registraciju, vrlo rado bih i registrovao ovu djelatnost zbog niza pogodnosti koje bih mogao ostvariti kao i zbog uplate ličnih doprinosa.

Poduzetni Emir i Lejla ujedno su dobitnici besplatne aWEB stranice Agrokluba. Pronaći ih možete na stara-vodenica.com

Foto: Emir Zjajo

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/