Djeca u automobilu – Savjeti za bezbjednu vožnju

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Djeca su svakako najranjiviji učesnici u saobraćaju – dok su kao putnici u vozilu u najrizičnijoj poziciji. Zato je neophodno da roditelji primjerom nauče djecu kako da se pravilno ponašaju tokom vožnje u vozilu, kao i da obezbijede zaštitu adekvatnim  uslovima u vožnji.

Kada je riječ o vožnji automobila sa djecom, roditelji često ulažu mnogo vreme da istraže najbolje autosjedalice za djete, kao i pravilne načine povezivanja iste sa sedištem vozila.

Međutim, postoji još elemenata o kojima je dobro voditi računa kako bi vožnja bila potpuno bezbedna za djecu. U daljem tekstu pronađite savjete o najčešćim previdima roditelja do kojih može da dođe u vožnji, a koji ugrožavaju dječiju bezbednost.

#1 Izbegavajte da dopuštate djetetu da jede tokom vožnje

Iako je grickanje u kolima mnogima primamljivo, pogotovo kada je riječ o dužim putovanjima – postoje razlozi zbog kojih je nerijetka tradicija jela tokom vožnje faktor rizika po bezbednost djece.

Vožnja kolima uglavnom podrazumijeva povremena truckanja ili iznenadna pomeranja koja djeca često ne mogu da predvide, posebno kada im je pažnja usmjerena ka nečemu drugom.

Zato je lako da se tokom vožnje dogodi da se zagrcnu hranom, na šta vi ukoliko se ste na mjestu vozača ili suvozača – ne možete trenutačno i najadekvatnije da odreagujete.

Najbolje je da jelo tokom vožnje izgbjegavate i vi sami – kako biste opravdali ovo pravilo primjerom. Umesto ove, možete uvesti novu rutinu grickanja pre puta ili pravljenjem pauze tokom vožnje radi jela.

#2 Automobil nije mjesto za igru

Iz istog razloga kao jelo, to jest rizika kojeg donosi podijeljena dječija pažnja tokom vožnje  – ne bi trebalo da dopuštate detetu igru tokom putovanja automobilom. Iako je to nešto što im vožnju može učiniti prijatnijom – istovremeno povećava rizik od nezgode.

Kako biste lakše objasnili djetetu zašto ne treba da se igra u automobilu tokom vožnje i da biste osigurali da će vas zaista poslušati – bilo bi dobro da isto pravilo važi i kada je automobil parkiran.

Takođe, znanje da automobil nije mjesto za igru je idealno utvrditi i kada je riječ o igri oko parkiranog automobila, jer ćete na taj način izbjeći situaciju u kojoj djete učestvuje u rizičnoj situaciji oko automobila koji je neposredno pred kretanjem – jer djete neće uvek olako primjetiti razliku od parkiranog.

#3 Spavanje isključivo u bezbednom položaju

Kada djete zaspi tokom vožnje, veoma je važno da zaspi u položaju koji je bezbedan pri naglim pokretima vozila tokom vožnje – sigurnosni pojas na odgovarajućem mjestu, brada odigunuta od grudi i naravno, na prvnom mjestu – odgovarajuća autosjedalica.

Autosjedalica treba da bude u skladu sa uzrastom, visinom i težinom deteta – u suprotnom će djetetu iskustvo vožnje biti neprijatno u slučaju premale ili nebezbedno u slučaju prevelike autosjedalice.

Tržište je bogato raznim modelima, pa je najbolje da ga dobro istržite i uporedite dostupne modele putem platforme jeftinije.hr, kako biste pronašli i izabrali najbolju ponudu proizvoda za vas.

#4 Provera zadnjeg sedišta pre izlaska iz automobila

Ovo je najvervatije jedna od onih priča za koju ćete olako pomisliti da se vama to nikada ne može dogoditi, međutim statistika govori drugačije – dvocifren broj tragičnih nesreća usled toplotnog udara dece greškom ostavljene zaključane u kolima je stabilan iz godine u godinu.

Savjet stručnjaka je da bez obzira na to što ste uvereni o svu brigu o djetetu, uvek koristite neki od trikove provjere, kako biste izbegli potencijalnu tragediju koja se može odigrati usled trenutka nepažnje.

Neki od njih je da uvek pored djeteta, to jest autosjedalice, na zadnjem sjedištu ostavite nešto što ćete proveriti bez razmišljanja po automatizmu – poput telefona, novčanika ili ključeva.

Najčešća roditeljska zabluda je zapravo da je dete sa njima sigurno kroz izgovor o njihovoj naprednoj vještini vožnje ili bezgraničnoj ljubavi i brigi o djeci. Međutim, upravo zbog takvih uvjerenja dolazi do nesreća.

Vožnja djece u kolima zahtjeva uvođenje dodatnih bezbednostnih mjera, bez obzira na to da li je u pitanju samo kratka vožnja na poznatim relacijama ili duži put, vožnja po vedrom vremenu ili pak rizičnim uslovima snega i kiše – svaki sudar ili iznenadna nezgoda može da ugrozi život djeteta.

Kako za takve situacije odgovornost nekada neće ležati u vašim rukama, već i drugih učesnika u saobraćaju, na vama je, kao roditeljima, da djetetu obezbedite sve potrebne uslove koji su u vašoj moći kako bi vožnja tekla najbezbednije moguće.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/