Dizel ponovo skuplji za pet feninga, stigao do rekordne cijene u ovoj godini

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Građane Bosne i Hercegovine već početkom nove sedmice je dočekala vijest o novom poskupljenju goriva za pet feninga.

Ovo je još jedno u nizu poskupljenja od početka godine, a cijena litre dizela u zavisnosti od benzinske pumpe kreće se do 2,46 feninga, a na pojedinim pumpama i više.

Nezaustavljiv rast: Gorivo u FBiH ponovo poskupilo

Trenutno je cijena barela nafte na londonskom tržištu 76,3 dolara, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama jutros, odnosno na njujorškom tržištu, cijena barela iznosi 67,83 dolara.

Najveći svjetski trgovci naftom prognoziraju da cijena barela iduće godine neće pasti ispod 65 dolara, a moguće je da se probije i iznad stotinu dolara.

Na londonskoj konferenciji Oil & Moneyodržanoj u prošlu srijedu izvršni direktor kompanije Glencore Alex Beard izjavio je kako prognozira srednjoročnu cijenu nafte u rasponu između 85 i 90 dolara.

U Bosni i Hercegovini trenutno je slobodnoformiranje cijena goriva, pa tako distributeri i benzinske pumpe u posljednje vrijeme svako malo povisuju tu cijenu.

Simbolično je to povećanje od po pet feninga, ali nije i beznačajno.

Prognoze su da će do kraja godine cijena litre dizela prijeći granicu od dvije i po marke.

RadioSarajevo.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o