Dileme nakon ukidanja radnih knjižica: Hoće li se sada plaćati dodatni troškovi?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

– Nije precizirano ni šta umjesto radne knjižice budući uposlenik mora predati poslodavcu. Kada vam dolazi uposlenik, po novome, sa sobom nosi molbu i sve ostalo, ali ja hoću da vidim gdje je radio, koliko radnog staža ima, kaže Safudin Čengić, član Udruženja poslodavaca FBiH

Radne knjižice prestaju važiti u Federaciji BiH, ali je ostalo mnogo nedorečenosti i kad je riječ o daljim postupcima poslodavaca, ali i radnika. Prema riječima Safudina Čengića, člana Udruženja poslodavaca FBiH, nije precizirano šta umjesto radne knjižice budući uposlenik mora predati poslodavcu.
Radni staž

– Po mom mišljenju, treba pozdraviti donošenje odluke i uvođenje novina kad je u pitanju smanjenje bilo kojih procedura i dokumentacije. Zbog toga kažem da je ukidanje radnih knjižica nešto dobro, s tim da je mnogo nejasnoća u smislu budućih troškova. Niko nije rekao da će se podaci moći dobiti i kad je u pitanju radnik, poslodavac, iz Zavoda PIO/MIO ili Porezne uprave ulaskom na web-stranicu – govori Čengić za Faktor.ba.

Naglašava kako sada ne treba dozvoliti da se radnicima, odnosno, poslodavcima za izdavanje potvrda o uplati doprinosa traži novac.

– Smatram da se ni u kojem slučaju takvo što ne može desiti jer bi to bio teret ili na poslodavca, ili na uposlenika. To je ona nedoumica za mene koja namjerno ili nenamjerno nije definirana. Također, nije precizirano ni šta umjesto radne knjižice budući uposlenik mora predati poslodavcu. Kada vam dolazi uposlenik, po novome, sa sobom nosi molbu i sve ostalo, ali ja hoću da vidim gdje je radio, koliko radnog staža ima – govori Čengić.
Plaćanje uvjerenja

Nermina Vučković, savjetnik direktora Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja, za rješavanje o pravima iz PIO nam pojašnjava da se uvjerenje o stažu kao i do sada plaća deset KM.

– Ali ta uvjerenja nema potrebe vaditi svaki čas. Radna knjižica je javna isprava i ona je do 30. juna bila dokaz o stažu i ostaje i dalje javna isprava, s tim što se neće držati u personalnom dosjeu nego je poslodavac dužan da je vrati uz uredno zaključivanje. Niste ni do sada dokazivali staž uzimanjem svaki put radne knjižice. Nekome kome bude trebalo, osim radne knjižice, dokaz o stažu za prijavu na konkurs, bilo šta, on će moći uzeti uvjerenje kao što je i do sada uzimao kod Federalnog zavoda uz naplatu – rekla je Vučković.

depo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/