Dijaspora ne zaboravlja Bosnu: U prvih pola godine poslali više od milijardu KM

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Bosanskohercegovačka dijaspora redovno doprinosi ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine slanjem novca.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupni tekući transferi (personalni i ostali tekući transferi) iz inozemstva u periodu januar – juni 2017. godine iznosili su 1.846,9 miliona KM, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Centralne banke.

Kako su naveli iz Centralne banke, od tog iznosa na personalne transfere (novčane doznake iz inostranstva) odnosi se 1.239,2 miliona KM, a na ostale tekuće transfere, među kojima je najviše penzija iz inostranstva, 607,7 miliona KM.

Prema procjenama FIPA-e iz aprila ove godine, novčane doznake i drugi finansijski transferi iz inozemstva u BiH godišnje dostižu od 2,5 do 3,5 milijardi KM (prosječno učešće novčanih doznaka iznosilo je 13 posto ukupnog BDP-a BiH).

Posredstvom dijaspore bruto investicije u 2014. godini u BiH su iznosile oko pet milijardi KM ili 17,85 posto udjela u BDP-u.

Također, od 70 posjećenih kompanija, utvrđeno je da je 26 kompanija (ili 41,3 posto) povezano s dijasporom. Od tih kompanija u 80,8 posto (21 kompanija) privrednici porijeklom iz BiH su vlasnici ili suvlasnici, u pet kompanija oni su uposlenici ili savjetnici.

Direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini su iznosila 476,7 miliona KM ili 243,7 miliona eura. Nakon značajnog povećanja stranih investicija u 2014. godini od 91,6 posto posto u odnosu na 2013, pozitivan trend nije nastavljen. Strane investicije u 2015. su bile manje za 38,9 posto u odnosu na 2014. godinu.

Najznačajniji investitori u BiH su i dalje države EU i regije, a na prvoj poziciji je Republika Austrija koja je i najznačajniji investitor u regiji. Od 2007. godine značajno je povećano učešće investicija iz Ruske Federacije, a u prethodnim godinama je registrirano i povećanje aktivnosti investitora s Bliskog istoka.

Svi ovi podaci govore da je dijaspora bitan faktor u vanjskoj i unutrašnjoj trgovini te u stepenu direktnih stranih ulaganja, pristupu stranim tržištima kroz pružanje relevantnih tržišnih informacija te pronalaženju podudarnih poslovnih partnera u inozemstvu, dostupnosti i korištenju modernih tehnologija i novih načina poslovanja.

Neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su uz pomoć članova zajednice dijaspore.

radiosarajevo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/