Denis Zvizdić odustao od kandidature za bošnjačkog člana predsjedništva BiH, u igri ostali Šefik Džaferović, Sebija Izetbegović i Safet Softić

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo
https://www.bugojno-danas.info/

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH o usvajanju plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacijski tim prerasti u Operativni štab, u cilju koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.

Migrantska kriza problem je cijele BiH i nužno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH. Program mjera će biti upućen domaćim i međunarodnim institucijama koje će pomoći u rješavanju migrantske krize, saopćeno je iz Predsjedništva SDA.

– Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje protivustavno djelovanje pojedinih policijskih i političkih struktura s područja HNK koje su jutros zabranile kretanje konvoja sa migrantima prema centru u Salakovcu i na taj način spriječile izvršenje odluke Vijeća ministara BiH.

Svi koji su učestvovali u ovom činu su počinili niz krivičnih djela među kojima i krivično djelo napada na ustavni poredak BiH.

Pozdravljamo brzu reakciju Vijeća ministara BiH koje je putem državnih agencija osiguralo izvršenje odluke o smještaju migranata.

Od Tužilaštva BiH tražimo da bez odlaganja poduzme sve radnje kako bi se zaštitio ustavni poredak BiH, utvrdile sve činjenice vezane za ovaj događaj i svi nalogodavci i učesnici ovog protivustavnog čina najoštrije sankcionirali.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je Deklaraciju koja je usvojena na Samitu EU – Zapadni Balkan održanom u Sofiji 17.maja ove godine. Veoma je važno da je sa ovog Samita poslana snažna poruka kojom se potvrđuje evropska perspektiva Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona Zapadnog Balkana.

SDA očekuje da Evropska komisija do novembra 2018. godine objavi svoje Mišljenje o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te da uslijedi dobijanje kandidatskog statusa do kraja 2018. godine, i otvaranje pregovora što je prije moguće nakon dobijanja kandidatskog statusa – navode iz ove stranke.

Kako je saopćeno, Predsjedništvo SDA čvrsto stoji iza jedinstvenog stava i utvrđenih principa za izmjene Izbornog zakona BiH koje su usaglasili SDA, DF, SDP i SBB.

– Odluka HDZ BiH o napuštanju pregovora o izmjenama Izbornog zakona je razočaravajuća i pokazuje nespremnost HDZ-a za prihvatanje bilo kakvih kompromisa. Pozivamo HDZ BiH da se vrati pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, kojim će biti provedena odluka Ustavnog suda BiH, uz poštivanje odredbi Ustava FBiH – navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da se izbor kandidata ispred SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izvrši na Konvenciji Stranke tajnim glasanjem između predloženih kandidata. Listu kandidata čine Šefik Džaferović, Sebija Izetbegović i Safet Softić.

– Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da je kandidat SDA za predsjednika/potpredsjednika entiteta RS Ramiz Salkić. Predsjedništvo SDA usvojilo je Dnevni red i Poslovnik o radu Konvencije SDA koja će biti održana 26. maja ove godine u Sarajevu. Na Konvenciji će se promovirati ključni ciljevi Izborne platforme SDA. Predsjedništvo SDA utvrdilo je Kriterije kadrovske politike SDA za Opće izbore u BiH 2018. godine – soapćeno je.

faktor.ba

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/akcija-za-pocetak-sedmice-pop-up/