Demobilisani borci iz svih krajeva Federacije najavili masovan dolazak na proteste u Sarajevo u srijedu 28.02.

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Demobilisani borci iz svih krajeva Federacije najavljuju dolazak na proteste u Sarajevo 28.2.2018., blokadu cesta i granica, a i kamp će seliti za federalnom Vladom.

Ukoliko se sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ne zakaže do 28. februara, borci koji već mjesecima protestuju u Sarajevu kažu da slijede veći protesti, ali i blokade saobraćajnica i graničnih prelaza. Sjednicu ovog doma, na kojoj bi se razgovaralo o položaju boračke populacije i zahtjevima demobilisanih boraca, traže oni sami, ali i opozicija.

Nema odustajanja
– Još čekamo odgovor. Imaju rok do 28. februara. Ukoliko ne zakažu sjednicu, oni snose odgovornost. Dopisi su poslati i Parlamentu i članovima Predsjedništva BiH, svim strankama. Ne bude li sjednice, borci u svim gradovima širom Federacije izlaze na proteste. Nemamo šta čekati, ovo im je zadnji voz. Tražimo tri osnovna zahtjeva koja se mogu lako riješiti, međutim, vidite da se ministar, umjesto da rješava naše zahtjeve, nalazi u Hrvatskoj, kaže Emir Sofić, jedan od demobilisanih boraca iz kampa u Sarajevu.

Dodaje da kamp, iako je Vlada FBiH preselila na drugu lokaciju, za sada ostaje gdje jeste – u Alipašinoj ulici.

– Poslije 28. februara ćemo vidjeti. Nama ništa ne smeta što su oni preselili. Mi ćemo poslije 28, ako se ništa ne riješi, ići za njima, praviti proteste, pritiskati onim zahtjevima koje tražimo svih ovih mjeseci. Bolesni smo, pod lijekovima, ali niko od nas ne odustaje, kategoričan je Sofić.

Mirsad Siočić iz Srebrenika poručuje da od vlasti zavisi hoće li protesta i blokada biti.

– Gdje će sve biti protesti, još ne možemo tačno reći, jer će svaki kanton odlučiti za sebe. Ako bude te sjednice, mi ćemo, naravno, ispred Parlamenta čekati njen kraj, kaže Siočić.

Demobilisani borac iz Cazina Senad Okugić, koji je već bio na protestima u Sarajevu, potvrđuje nam da sa drugovima kreće put glavnog grada 28. februara i da se ne misle vraćati bez rezultata.

– Idemo u Sarajevo akobogda, ići će nas poprilično, ali tačnu brojku niko ne zna. A ostaćemo koliko god bude potrebno. Pokušaćemo prvo da budemo primljeni u Ministarstvo za pitanje boraca, a ako ne, onda ćemo morati poduzeti druge mjere i moraćemo odbraniti svoje dostojanstvo. Bojim se da sa ovakvom politikom i ovakvim odnosom prema borcima, neće proći bez problema, da nam neće olako dati ono što zaslužujemo, mišljenja je Okugić.

Demobilisani borci koji su u julu 2017. potpisali Sporazum o dinamici realizacije rješenja boračkih zahtjeva, a potom napustili kamp u Alipašinoj ulici, prema riječima Ibrahima Hasanovića, neće izlaziti na ove proteste. Razlog je, kako navodi, krivična prijava koju su demobilisani borci iz 15 opština FBiH podnijeli protiv federalne Vlade i Ministarstva za pitanja boraca, a zbog nepoštivanja obaveza iz Sporazuma.

Ništa dobro

– Mi ne izlazimo na proteste 28. februara, jer nam još nije došao odgovor na tužbu. U slučaju da dobijemo negativan odgovor na tužbu, mi izlazimo svakako na proteste. Spremni smo se za dan organizovati. Upisano je oko šest hiljada boraca, ali sačekat ćemo taj odgovor, da ne bismo kazali kako smo sve zloupotrijebili i da nas ne bi pohapsili. Ako dođe negativan odgovor, onda neće uslijediti ništa dobro, zaključuje Hasanović.

oslobodjenje.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/