Đemal Bilanović: Da li je Općina zadužena 3,5 miliona maraka?

# https://www.zekataxi.com/

Vijećnici Općinskog vijeća Bugojno na 10. redovnoj sjednici usvojili su Budžet Općine za 2018. godinu u iznosu od 7. 973. 000 KM, što je za 4 % veći iznos u odnosu na Nacrt. Za budžet u ovom iznosu glasalo je 15 vijećnika SDA, HDZ i Nezavisni vijećnici , dok je protiv bilo 8 vijećnika SBB-a, SDP-a i DF-a. Tokom rasprave nije uvažen niti jedan od predloženih deset amandmana SBB-a, četiri SDP-a i jedan DF-a. Zbog svega predsjednik Kluba SBB-a u OV Bugojno Đemal Bilanović , Budžet općine Bugojno nazvao je budžetom SDA i HDZ-a.

Uz to tokom dugotrajne i žive diskusije Bilanović se zapitao da li je Općina zadužena između 3,5 i 4 miliona maraka, navodeći stavke koje je pronašao u samom dokumentu Prijedloga Budžeta, te općinskim službenim novinama. Naglasio je kako se samo na ime poljoprivrednih poticaja dužno oko 300.000 maraka, a isto toliko za studentske stipendije.

-Za deset mjeseci raznim udruženjima i organizacijama iz budžeta podijeljeno je 605.000 KM. Pitam se kako onda nema novca za poljoprivredne poticaje, stipendije, porodilje – istakao je Bilanović i naglasio : – Po bilansu stanja iz 2016. godine, a na osnovu objavljenih podataka u Službenim novinama pronašao sam oko 2,5 miliona obaveza Općine po različitim stavkama sa 31. decembrom 2016. godine. Mi znamo da je obaveza –dug. Na nedavnoj  javnoj raspravi o nacrtu budžeta  načelnik nas je upoznao da smo u 2017. godini u deficitu oko 960.000 KM. To je dakle ukupni dug od oko 3,5 miliona – pojasnio je Bilanović.

Pomenuo je i kako se posljednjih dana spominje i zaduženje Općine na ime over-draft linije, kao drugo ime za kredit, od 500.000 KM. Po njegovom mišljenju, a na osnovu općinskog Statuta, o zaduženju odluku je moralo donijeti Općinsko vijeće, a to se nije desilo.

Kao odgovor općinski načelnik Hasan Ajkunić  je naveo, kako Općina isplaćuje obaveze koje ima, na način kako može, te da se sve ono što nije obaveza ne mora ni isplatiti, ako nema sredstava. Također, naveo je da se Općina može kod banaka zadužiti – „otići u crveno“,  godišnje 250.000 KM .

A. Mandžić/Dnevni avaz

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o