Delegati glasali protiv uvođenja kazne od 4.000 KM za vozače koji odbiju testiranje na alkohol i drogu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Dom naroda nije usvojio principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač bio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik u tom domu Milan Dunović je, uime predlagača, pojasnio da je izmjenom predviđeno da se za odbijanje testiranja na narkotike i alkohol, vozač odnosno instruktor vožnje kažnjava kaznom od 4.000 KM, šest kaznenih bodova i oduzimanjem vozačke dozvole šest mjeseci.

“Ova kazna je predviđena za odbijanje testiranja. Dakle, svaki vozač koji se po nalogu službenog lica podvrgne testiranju, ova kazna se ne odnosi na njega”, kazao je Dunović.

Pojasnio je i zašto je ova kazna ovako visoka, te kazao da je suština da se prevenira odbijanje testiranja.

“Po sadašnjem zakonskom rješenju, vozač koji je svjestan da je pod dejstvom narkotika ili koji ima veći procenat alkohola u krvi od onog koji je dozvoljen, i svjestan je toga, ekonomski mu je isplativije da odbije testiranje nego da se podvrgne testiranju. U slučaju da odbije testiranje kazna je 400 KM, a ukoliko plati u roku od osam dana to je 200 KM”, naveo je Dunović.

Dodao je da je cilj da se izbjegne da vozači svjesno i namjerno, pod uticajem nedozvoljenih sredstava, upravljaju motornim vozilima i da prolaze sa kaznom od 200 KM.

Dom naroda PSBiH usvojio je više izvještaja, te dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

Fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/