Da li će pojeftiniti cijene brašna i ostalih proizvoda

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Stabilizacija cijene pšenice na svjetskom tržištu i jeftinije gorivo odgodili su do daljeg poskupljenje brašna u našoj zemlji. Mlinari ističu da bi, ukoliko se ovaj trend nastavi, moglo doći i do pada cijene brašna. Međutim, dobre vijesti neće dugo trajati.

Vreća standardnog brašna od 25 kilograma u prodavnicama trenutno košta od 30 do 33 KM. Mlinari kažu da će tako ostati do kraja godine. 

Poskupljenje energenata od januara

– Ako ne poskupi gorivo i ako pšenica ne bude rasla na berzama, vjerovatno neće rasti ni cijene brašna, bar ne u značajnijem procentu – kaže predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos, prenosi BHRT.

O eventualnom pojeftinjenju brašna i pekarskih proizvoda za sada je, kažu mlinari i pekari, teško govoriti.

– Za sada toliko, pa da vidimo šta će se dešavati jer od prvog januara idu energenti gore, da vidimo šta će biti sa ostalim – navodi vlasnik lanca pekara Njegoslav Zagorac.    

– U ovom momentu odustali smo od poskupljenja pekarskih proizvoda koje je bilo najavljeno, ukoliko dođe do poskupljenja brašna, doći će do korekcije par proizvoda, tri-četiri artikla, zbog poskupljenja prehrambene folije i ambalaža – objašnjava predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš.

“Kap u moru”

Za potrošače je to samo “kap u moru”.

– Lijepa vijest, ali nismo optimisti da će to trajati dugo jer, kao što vidite, već su najavljene promjene cijena električne energije od prvog januara – upozorava predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, Jovan Vasilić.

Dok pekari ističu da pšenice ima dovoljno i da neće biti poskupljenja pekarskih proizvoda, mlinari nisu optimisti i poručuju da je sve moguće.  

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/