Ćudić: Nisam sigurna da li ću podržati formiranje Vijeća ministara BiH

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić govorila je za N1 o formiranju vlasti u BiH, raspodjeli fotelja, kandidatskom statusu BiH, a otkrila je i zašto vjerovatno neće biti ministrica vanjskih poslova BiH.

Govoreći o kandidatskom statusu BiH, navela je da smo svi svjesni dato nije proizvod aktivnosti poduzet u BiH, nego je to zbog situacije u Ukrajini.

“Ovo je interes EU koliko je interes i BiH. Ovo je i pitanje sigurnosti granica EU, sigurnosti EU i njihovog opredjeljenja da se odaljavaju od birokratskog pristupa proširenju EU i kreću ka političkom proširenju. Nema sumnje da je ovo dobra stvar za BiH, ali Evropa ima te mehanizme koje priželjkujemo”, rekla je Ćudić.

Iskorištavanje evropskog puta BiH

Podsjetimo, predsjednik entitet Republika Srpska Milorad Dodik pozdravio je odluku šefova vlada i država Evropske unije da Bosnu i Hercegovinu prepoznaju kao kandidata za članstvo u EU, ističući da će “svim političkim akterima u BiH i entitetima predložiti da od EU do 2027. godine zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi eura”.

Ćudić ovo komentira kao jasan motiv Dodika.

“Naravno, niko nije naivan i prepoznaje ovu mogućnost iskorištavanja evropskog puta”, istaknula je ona.

Činjenica je da se nikad ranije brže nije formirala vlast u BiH i to je, navela je Ćudić, odmah dobro u startu.

Govoreći o sporazumu koalicije, rekla je da je najveći napor i sadržajnu količinu dala Naša stranka.

“Insistirala sam na elektronskom potpisu koji bi dosta olakšao, tu je i formiranje socio-ekonomskog vijeća na nivou BiH. To ne znači da se te stvari neće naći kasnije”, kazala je Ćudić.

Kazala je i da nije sigurna da li ću podržati u konačnici formiranje Vijeća ministara BiH, dok ne vidi način na koji će se tretirati pitanja koja interesuju nju i Našu stranku.

“Ni u jednom momentu nismo odustali od pregovora, do zadnjeg momenta formiranja vlasti sa alternativom iz SNSD-a, po cijenu naših odnosa sa SDP-om. Podsjetit ću vas da nisam glasala za Čavaru u rukovodstvu, ni za Nebojšu Radmanovića, jer nije bilo izvjesno da nema mogućnost opozicija”, navela je Ćudić.

Među budućim ministrima niti jedne žene?

I njeno ime se spominjalo kao potencijalna ministrica vanjskih poslova BiH. Ipak, kaže, drugi smatraju da nije “poslušna”.

“Sasvim sigurno sam bila na raspolaganju u razmišljanju u tom pravcu, ali postoji određena skepsa koalicionih partnera kada sam ja lično u pitanju, pa možda i crvena linija. Mislim da unutar ‘osmorke’ i ‘trojke’ ili šire koalicije postoji određena zadrška o poslušnosti. To je ženama u politici najčešće veliki kompliment. Meni je neka od tih argumentacija fascinantna, pogotovo kad dolazi od ljudi kojima Čavara, ili Nešić nije sporan na poziciji ministra sigurnosti”, rekla je Ćudić, ističiću da tih devet imena koja se spominju su stara imena, i da nema, na žalost, niti jedne žene.

Na kraju je poručila i da je jasno da su Našoj stranci odgovarala ona ministarstva koja bi im najviše omogućila da doprinesu evropskom putu putu BiH.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/