Cijena ličnih karata mora biti snižena!

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Vijeće ministara (VM) BiH jučer je razmatralo prijedlog IDDEEA-e za produženje važenja pravilnika o cijenama ličnih dokumenata. Kako nam je rečeno iz IDDEEA-e, predloženo je da se važećem cjenovniku produži rok valjanosti do kraja godine.

Stav VM-a

No, Vijeće ministara rok važenja trenutnom pravilniku produžila je do 30. septembra. Naime, kako saznajemo, Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, s Adilom Osmanović na čelu, kako bi u potpunosti bila analizirana i ispitana vrijednost spornog višemilionskog ugovora koji je Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) potpisala s firmom „Muhlbauer“ o štampanju ličnih karata za građane BiH, okončala je prije nekoliko dana svoj dio posla, otkriva „Avaz“.

Kompletna dokumentacija o radu Radne grupe već je poslana na mišljenje i Uredu za zakonodavstvo i Ministarstvu finansija i trezora BiH, a saznajemo da se u izvještaju traži reakcija i Vijeća ministara BiH kako bi se ugovor što prije ili revidirao ili raskinuo.

Ovaj ugovor već je nekoliko puta bio i predmet rasprave novog saziva Vijeća ministara BiH, koje je pokušalo pronaći način za njegovo ili revidiranje ili raskidanje, jer je sklopljen mimo tendera i koštao je 104 miliona KM, o čemu istragu vodi i Tužilaštvo BiH.

Sporne i cijene

Upravo zbog ovakvog načina sklapanja ugovora i dogovorene cijene, građani BiH plaćaju najskuplje lične dokumente u regionu, a nedavno je uhapšen i Siniša Macan, bivši direktor IDDEEA-e, osumnjičen za zloupotrebu položaja, ali je Sud BiH dozvolio da se brani sa slobode.

No, naš sagovornik, upoznat s radom ove grupe, kazao nam je da jednoglasno konstatirano da ugovor s njemačkom firmom mora biti revidiran i da cijena ugovora mora biti snižena, a ujedno i cijena ličnih karata.

– Ugovor mora biti ili revidiran ili raskinut, druge nema, to je jedan od glavnih zaključaka. O ovome će uskoro ponovo raspravljati i Radna grupa Vijeća ministara, koje će održati sastanak s „Muhlbauerom“. Naš stav, a i stav Radne grupe, jeste da ni ugovor ne može biti potpisan na deset godina, jer je u startu prekršen Zakon o javnim nabavkama – kaže naš sagovornik.

Autor: M. AŠČIĆ

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/