By Matea: Zašto zdrav život?

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Matea Miličević – Savjeti fitness instruktora, unesite ime i email za pretplatu

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Šta je to zdravlje, i šta zdrav život za nas danas znači? Da li ga shvatamo olako i koliko nas užurbana svakodnevnica odvodi od nas samih? Zapitajte se.

Svi mi znamo šta je zdravlje i zašto nam je važno čuvati ga. Ono na šta ću se ja fokusirati kroz ovu rubriku jeste traženje načina da unaprijedimo svoje zdravlje živeći zdrav život.

1. ISHRANA
Ishrana je prvi korak do zdravlja. Ono smo šta jedemo. Obratite pažnju da unosite optimalne količine nutrijenata. Izbacite iz svoje prehrane loše namirnice, kao i loše navike. Psiholozi tvrde da je za stvaranje novih navika potreban 21 dan, budite kreativni i kreirajte sebi “izazov 21 dan” kada ćete iz prehrane u potpunosti izbaciti par loših namirnica. Unosite dovoljno voća i povrća, zdrave masnoće i puno proteina.

2. HIDRIRAJ, HIDRIRAJ, HIDRIRAJ!
Kada osjetimo žeđ, već smo dehidrirali. Optimalan unos vode je 1l na svakih 25kg tjelesne težine. Pijuckajte vodu po malo tokom cijelog dana, i obratite pažnju da ste dobro hidrirani prije većeg fizičkog opterećenja.

3. FIZIČKA AKTIVNOST
Nezamjenjiv faktor! Pored fitnessa koji bi trebao biti neizostavan dio zdravog života, preporučila bih svima da što više vremena provode u pokretu. Šetajte, planinarite, vozite bicikl, družite se na otvorenom. Život je lijep!

4. IZBJEGAVAJTE ALKOHOL I CIGARETE
Tačnije, izbjegnite u potpunosti. Imaju jako loš uticaj na vaše zdravlje, koštaju vas mnogo i jednostavno su “out”. U zdravom tijelu zdrav duh!

5. POBRINITE SE ZA KVALITETAN SAN
San je jako važan za naš organizam. Bezbroj tegoba proizilazi iz nekvalitetnog ili nedovoljnog sna. Prije spavanja na 2h nemojte unositi hranu, umirite se šoljom čaja od kamilice, toplom kupkom ili bilo kojom metodom relaksacije koja vam odgovara. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/