By Matea: Koje patike odabrati?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Matea Matea – Savjeti fitness instruktora, unesite ime i email za pretplatu

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Novo članstvo u fitness centru je zasigurno otvorilo pitanje obuće i kod vas. Nekoliko stvari je jako važno znati kada idete u kupovinu adekvatnih patika. Pravilan odabir uvelike smanjuje mogućnost povrede stopala i koljena.

Prvo šta trebate jeste odrediti tačnu veličinu i oblik patike, da potpuno odgovara veličini i obliku vašeg stopala. Trebate odlučiti za šta vam patike trebaju. Šta je to šta ćete najčešće raditi u njima, kojom aktivnošću ćete se baviti, i biti veoma specifični. Na tržištu je jako puno vrsta patika, proizvođača i modela, veoma lako je pogriješiti u odabiru.

Fitness patike za salu, u kojima ćete raditi kardio ili klasični trening snage, trebaju adekvatno da podržavaju vaše stopalo, ali ne i prečvrsto. Potrebno je da budu prilagođene skakanju, gibanju sa strane na stranu, da pružaju udobnost, to jeste da imaju mekoću, a u isto vrijeme da podržavaju ris i zglob. Preporučujem da prednji dio patike, prostor za prste bude dovoljno širok da omogući stopalu što prirodniji položaj. Uz to sve, za patike je jako važno da imaju dobar tzv. grip, prijanjanje uz podlogu da izbjegnete klizanje. Važan faktor pri odabiru jeste podloga, da li ćete trenirati na pločicama, parketu itd.

Patike za trčanje, osim prema obliku stopala, trebate birati i prema prirodnoj biomehanici vašeg stopala. Pravilan pokret trčanja prenosi težište na vanjski dio stopala i pritisak koji vaše stopalo vrši na patiku prilikom pokreta nije ravnomijeran. Birajte patike u kojima ćete imati stabilnost, pri tome obraćajući pažnju da se patika prilagodila vašem pokretu, a ne vaš pokret patici. Patike za trčanje trebaju da budu prozračne, naročito ako se radi o dužem trčanju. Važno je da imaju adekvatnu podršku za ris i kvalitetan đon koji dobro apsorbuje stres koji nastaje doskokom, tj. udarcem patike od podlogu, što se dešava sa svakim korakom koji napravite.

Kod dizanja utega, patike trebaju da budu prije svega stabilne. Trebaju da imaju ravnu potplatu sa dobrim gripom, da vas stavljaju u položaj gdje vam je peta blago izdignuta, naročito ako se radi o dizanju većih težina. Ovakve patike vam moraju pružiti stabilnost i omogućiti vam da težište prenesete na petu. Mekane patike izostavite kada radite sa težinama, ako niste u prilici naći za sebe adekvatne “lifterice”, bolja alternativa od udobnih high-tech patika jeste bosa noga.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/