BUGOJNO: Usvojen budžet za 2018. godinu u iznosu od 7.973.000 KM, demobilisani borci nezadovoljni

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Danas je održana 10. redovna sjednica Općinskog vijeća koja je trajala skoro 6 sati, a na dnevnom redu su se našle 2 tačke i to:
1. Prijedlog Budžeta Općine Bugojno za 2018. godinu
2. Prijedlog Odluke o izvršenju Budžeta Općine Bugojno za 2018. godinu.

Na prijedlog šefa kluba SDA Nežada Jusića uvrštena je tačka dnevnog reda, imenovanje člana Općinske izborne komisije Bugojno koji je izabran jučer na intervjuu od strane komisije za izbor i imenovanje Općine Bugojno u sastavu Naim Basara (predsjednik) i članovi Fuad Hajić, Azra Fazlibegović-Mahmutović, Miroslav Zelić i Đemal Bilanović.

Pet kandidata je zadovoljilo uslove konkursa i to, Haris Haznedarević, Admir Pilić, Nedžad Ibrahimović, Mirza Ibrahimović i Amer Karadža. Komisija je putem intervjua izabrala kandidata Mirzu Ibrahimovića kojeg je vijeće danas verifikovalo glasanjem za njegov izbor za člana izborne komisije. Nakon toga je vijeće izglasalo da Ibrahimović bude i predsjednik općinske izborne komisije.

Vijećnik SBB-a Đemal Bilanović koji je bio član komisije za izbor i imenovanje je istakao da je komisija kandidate ocjenjivala na osnovu vizuelnog izgleda te da nije procedura ispoštovana do kraja, dok je vijećnik DF-a Mithat Abazović kazao kako nije logično da je jučer proveden intervju, a danas se već imenuje novi član te da je trebalo ostaviti prostora kandidatima za žalbeni rok.

Sjednicu Općinskog vijeća Bugojno obilježilo je i prisustvo grupe demobilisanih boraca, koji su zahtijevali donošenje odluke o obustavi finansiranja boračkih udruženja iz općinskog budžeta, za koja se godišnje izdvaja oko 300.000 KM.

Od tih sredstava, kako su rekli, nezaposleni demobilisani borci nemaju nikakve koristi, za razliku od pojedinaca koji budžetska sredstva “troše onako kako oni žele”.

Prisutnima se obratio predstavnik demobilisanih boraca Samir Sadiković – Ćela kazavši: “Sramota je, da je u proteklih dvadeset godina iz općinskog budžeta na ime pomoći boračkoj populaciji isplaćeno oko šest miliona KM, a da su “oni koji su odbranili državu, zaboravljeni i bez ikakve mogućnosti da se zaposle”.

Podsjetio je na tri ključna boračka zahtjeva i kazao kako će, u slučaju da ona ne budu ispunjena u skorije vrijeme, ponovo biti organizirane blokade u Federaciji BiH.

– Tražimo ukidanje 1.603 boračka udruženja, koja se finansiraju sa 580 miliona KM, borački registar i dodatak na koji imamo pravo. Gospodo vijećnici, barem vi nam pomozite – apelirao je Sadiković.

Na sjednici nije donesena odluka o ukidanju finansiranja boračkih udruženja iz budžeta općine Bugojno, već je demobilisanim borcima upućen poziv za novi sastanak čime oni nisu bili zadovoljni, zbog čega su napustili sjednicu nakon usvajanja ponuđenog prijedloga budžeta.

U izjavi koju je nakon sjednice dao medijima, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić je rekao da “zakonski okvir koji sad postoji, ne može ništa promijeniti”.

– Obavezujem se da u narednih trideset dana sazovem sjednicu na koju ću pozvati sve predstavnike boračkih populacija, i Bošnjaka i Hrvata, na kojoj ćemo otvoreno razgovarati o tom pitanju – istaknuo Ajkunić.

Prijedlog budžeta općine Bugojno za 2018. u iznosu od 7.973.000 KM usvojen je glasovima vijećnika SDA, HDZ-a i dvojice nezavisnih vijećnika ukupno 18 glasova je bilo ZA, dok su protiv usvajanja budžeta bili vijećnici SDP-a, DF-a i SBB-a.

Današnja sjednica je pokazala da SDA, HDZ i SBB više nisu u “ljubavi”. Bugojanskoj opoziciji se pridružio SBB.

Bugojno-danas.info
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/