Bugojno ugostilo 300 učesnika biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Po prvi put biciklistički maraton Bihać-Srebrenica koji se organizuje u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice prošao je i kroz Bugojno. Domaćin je bio Biciklistički klub „Bugojno“ čijih pet članova i ove godine učestvuje u pomenutom biciklističkom maratonu.

Pod motom „Da se pamti i nikada ne zaboravi“ učesnici maratona su bili gosti Bugojna skoro dva sata i ponijeli su, kako su nam sami kazali lijepe utiske te izrazili zadovoljstvo što je i ovaj dio naše zemlje uz bicikliste i sve one koji daju svoj doprinos obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenbici i mjestima Podrinja.

Oko 300 učesnika 13. po redu biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, u nedjelju je savladavalo dionicu dugu 164 kilometra, a kretali su se rutom Jajce – Donji Vakuf – Bugojno – Novi Travnik – Kakanj – Visoko – Sarajevo.

U Bugojno srdačno pozdravljeni od građana našeg grada stigli su oko 11 sati. Po dolasku za sve učesnike maratona priređen je ručak i osvježenje. Učesnici, sve i do jednog s kojim smo razgovarali istakli su veliko zadovoljstvo i ogromnu želju da na svoj način učestvuju u obilježavanju stradanja Srebreničana jula 1995. godine, te da je osjećaj u samoj Srebrenici teško opisiv riječima.

Zaim Karić, rođen je Gnojnici kod Lukavca, a trenutno je nastanjen u Velenju u Sloveniji. Ovo je šesta godina kako na biciklu dolazi iz Slovenije u Srebrenicu. Sa 76. godina najstariji je učesnik biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica. Treći put u maratonu učestvuje Hasan Čelebić, 73- ogodišnji Biščanin. Želja mu je da još dugo dolazi na marton i obori rekord, kao najstariji učesnik maratona.

Riječi hvale za doček i organizaciju uputio je i Ervin Lipović-Lipa, predsjednik Kluba ekstremnih sportova „Limit“ Bihać , organizator i pokretač biciklističkog maratona Bihać- Srebrenica.

Načelniku općine Hasanu Ajkuniću, te potpredsjednici Federacije BiH Meliki Mahmutbegović u odsustvu, dodijeljene su zahvalnice za veliku podršku organizaciji i dočeku učesnika maratona u Bugojnu, na čemu se iskreno, organizatoru i domaćinu BK Bugojno zahvalio načelnik Ajkunić, izarzivši nadu da će i naredne godine biciklistički maraton ponovo proći kroz Bugojno.

Biciklisti su se potom sa svojim domaćinima pješice uputili do Centralnog šehidskog spomen obilježja gdje su položili cvijeće, proučili Fatihu i na druge načine odali počast šehidima-poginulim borcima AR RBiH i MUP –a Bugojno i Bosne i Hercegovine. Uslijedilo je još polusatno druženje nakon čega je ekspedicija od oko 300 biciklista i pratnje krenula preko Rostova put Sarajeva, gdje je u kasarni Rajlovac organizovano noćenje.

Posljednjeg dana maratona u ponedjeljak vozila se treća etapa Sarajevo- Srebrenica duga je 161 kilometar. Po dolasku u Srebrenicu pridružiće se u utorak, 11 . jula hiljadama ljudi, koji će u Memorijalnom centru Potočari klanjati dženazu žrtvama genocida, poslije čega je predviđen povratak svojim kućama.

RTV Bugojno / Azam Mandžić

300 učesnika biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica 2017 u Bugojnu

Posted by Bugojno Danas on Nedjelja, 9. July 2017.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/