BUGOJNO: Mljekari traže jednaku podjelu poticaja u svim kantonima

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Neisplaćeni podsticaji, uz nepovoljne vremenske uslove, u velikoj mjeri su se odrazili na prinose pojedinih poljoprivrednih kultura, od kojih su neke potpuno uništene, rečeno je na mirnom protestu Udruženja mljekara gornjovrbaske regije, koji su se na ulazu u Bugojno okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo dinamikom isplate.

Prema njihovim riječima, današnji mirni protest organizovan je zbog neisplaćenih podsticaja za četvrti kvartal prošle i prvi kvartal ove godine sa federalnog, te dio podsticaja sa opštinskog nivoa.

Predsjednik Udruženja mljekara gornjevrbaske regije Senad Bajrić rekao je da su poljoprivrednici iz nekih kantona dobili poticaje za šest mjeseci, ali da u njihovom slučaju, nema novca.

“Mi očito nemamo ljude, predstavnike, koji bi zastupali naše interese. Ako se podsticaji isplaćuju, neka se isplaćuju svima. Ako sredstava nema, onda neka ih nema ni za koga”, istakao je Bajrić.

Dodao je da je cijena mlijeka ponovo smanjena, te da problem predstavlja i skupa nafta.

Predstavnici su o isplati podsticaja razgovarali i sa načelnikom Bugojna Hasanom Ajkunićem, koji ih je informisao da su proteklih dana uplaćena dugovanja mljekarima iz 2016., te da će isplata opštinskih podsticaja za 2017. početi u septembru.

Prema riječima Ajkunića, iz Federalnog budžeta juče je postalo operativno 2,5 miliona maraka za isplatu podsticaja poljoprivrednicima, te dio tih sredstava mogu očekivati na svojim računima.

“Opština Bugojno godišnje izdvaja 250.000 KM za poljoprivrednu proizvodnju. Nastojaćemo da idućih godina povećamo taj iznos”, dodao je Ajkunić.

Ajkunić je rekao da je u ovoj oblasti potrebna strategija prema kojoj će djelovati, te da nema potrebe da se, kako je rekao “sve iznuđuje okupljanjima”.

“Podsticaji su ionako veoma mali, ali kada bismo postigli to da viši nivoi vlasti ispoštuju ono što im je obaveza, lakše bi bilo razvijati sve grane poljoprivrede, i ne bi bilo potrebe za nezadovoljstvo”, istakao je Ajkunić.

Delegacija sastavljena od članova Udruženja, načelnika i njegovih saradnika, u idućih petnaest dana organizovaće posjetu resornom ministru, s ciljem prevazilaženja problema u isplati poljoprivrednih podsticaja.


bhrt

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o