Bugojno: Arapi kupuju zemljište i u mjestu Rostovo

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Arapi sa Bliskog istoka počeli su kupovinu zemljišta u Rostovo u opštini Bugojno, nakon što su pokupovali veliki broj parcela za gradnju u Kantonu Sarajevo, te na rubnim dijelovima Lepenice.

Na Rostovu su se pojavili predstavnici iz pojedinih arapskih zemalja koji su već kupili i rezervisali parcele za izgradnju određenih objekata ili sportskih terena, prenosi Večernji list, izdanje za BiH.

Salih Herceg iz Novog Travnika, koji nadzire radove na izgradnji hotela na Rostovu, kaže da su Arapi zakupili ogromne parcele, na kojima žele praviti hotele i sportske terene.

“Raspolažemo informacijama da žele kupovati još zemlje. Očekuje se da uskoro počne izgradnja infrastrukture, a vjerujemo da će na proljeće biti završeni brojni objekti”, rekao je on.

Rostovo je od Bugojna udaljeno 12 kilometara i ima odlične potencijale za razvoj turizma, ali nisu samo ove lokacije Arapima atraktivne za kupovinu zemljišta.

Oni su zainteresovani za kupovinu zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su kupili zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku, u zaoseoku Buci.

Zanimljivo je da oni kupuju zemlju na firme koje otvaraju u Federaciji BiH, navodi isti izvor.

Prema ranijim podacima Ministarstva bezbjednosni BiH, u BiH su registrovane 232 kompanije državljana Kuvajta.

 

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/