Bugojanska pamet: Pogledajte konceptualni dizajn motocikla bugojanskih studenata

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu, skupa sa nekoliko asistenta istog fakulteta sa Katedre za mašinski proizvodni inžinjering i Katedre za mašinske kosntrukcije, prije nešto više od godinu dana krenuli su sa dizajniranjem superbrzog motocikla.

Radi se o dizajniranju i konstruisanju motocikla uz pomoć računarskih programa za 3D modeliranje i konstruisanje (CAD software-i). Ovu pozitivnu priču ispratili su mnogi mediji u BiH, a priča je sada dobila završetak.

Projekat kojem su dali naziv “PINKI“ podrazumjeva konceptualno dizajniranje svih dijelova motocikla, njihovo 3D modeliranje i na kraju renderisanje da bi se dobio realan izgled motocikla. Nakon nešto više od godinu dana rada motocikl je u potpunosti završen i njegove rendere možete pogledati u našoj galeriji. Motocikl se sastoji od preko 2000 pojedinačnih dijelova.

Dosadašnjom prezentacijom projekta studenti su privukli pažnju kako domaće tako i svjetske inžinjerske javnosti, na najvećoj svjetskoj stranici koja okuplja inžinjere (www.grabcad.com) njihovi modeli su nekoliko puta bili na prvom mjestu po posjećenosti i download-u, a u Londonu se upravo sada, u umanjenoj verziji, motocikl printa uz pomoć 3D printera.

Također, prezentacijom projekta na freelancer stranicama kao što su (www.freelancer.com i www.upwork.com) studenti su počeli dobijati ponude za poslove iz raznih dijelova svijeta, koji sežu sve do kompleksnih poslova kao što su modeliranja šasije za NASCAR automobil.

Skoro svi studenti učesnici na projektu već su pronašli zaposlenje i-ako još uvijek nisu diplomirali, a neki od njih su pokrenuli i vlastite komapanije zbog obima posla koji dobijaju preko freelancer stranica.

Ovo je još jedan pokazatelj da su naši studenti itekako sposobni rješavati kompleksne probleme koje može ponuditi današnje inžinjerstvo uz malo volje za vannastavni rad i uz pomoć nastavnog osoblja. Kroz projekat studenti stiču iskustva potrebna za kasnije zaposlenje, kao što je rad u timu, kolaboracija, rad pod pritiskom, ispunjavanje rokova, itd., sve su to iskustva koja se ne postižu kroz redovan studij.

Poruka drugim studentima tehničkih fakulteta je da ne čekaju da ih neko zaposli, nego da sami sebi stvore radno mjesto. Posla u današnjem svijetu inžinjerstva ima jako puno i sve je dostupno putem interneta, poručuju Matej Pezer, Asim Ćosić, Adnan Tiro, Arnel Hero, Admir Šupić i Adnan Šupić.

{gallery}/photo/vijesti/pinki_motor{/gallery}

haber.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/