Bugojanka Una Karabeg: Voljela bih da je moja zemlja bolja, ljepša i sretnija

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Za razliku od većine mladih koji čekaju da im drugi riješe probleme, učenica trećeg razreda bugojanske Gimnazije Una Karabeg sama želi, kaže, stvarati bolji ambijent u svom okruženju i državi.

Članica je lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, koji se intenzivno bavi pitanjima i pravima učenika srednjih škola.

Smatra da je rad u ovoj asocijaciji odlična prilika za mlade ljude da doprinesu svojoj zajednici, budu to što jesu, i postignu ono što žele.

Između ostalog, pokrenuli smo inicijativu “I kopija vrijedi”, koja će srednjoškolcima nakon završene škole omogućiti da se prijave na više fakulteta što do sada nije bio slučaj, jer su morali aplicirati s originalnim dokumentima – kazala je.

Dodaje da bi se, shodno postignutim dogovorima, ova inicijativa trebala praktično primjenjivati u dva kantona.

Bavili smo se i pitanjem segregacije učenika u Jajcu, a aktivnosti nastojimo prenijeti na ostale gradove gdje postoje slični problemi. Nažalost, još uvijek imamo 52 škole koje rade po principu “dvije škole pod jednim krovom” – ističe ova mlada Bugojanka.

Da vrijeme koje provodi van redovne nastave ne troši uzalud potvrđuju brojna priznanja koje je do sada dobila.

Mreža vijeća učenika BiH proglasila ju je među dvadeset najaktivnijih srednjoškolaca u BiH, a nedavno je obradovana viješću da je njena priča “To smo mi” osvojila drugo mjesto u konkurenciji najboljih pozitivnih, srednjoškolskih priča na konkursu ASuBiH-a.

Napisala sam priču o svojoj školi koja govori o tome da su, zapravo, učenici oni koji čine promjene i stvaraju pozitivne priče. Priča je izabrana među sedam najboljih u BiH, a onda je metodom javnog glasanja, putem lajkova, osvojila drugo mjesto na što sam jako ponosna – naglasila je.

Una kaže da se u slobodno vrijeme bavi i nekim drugim korisnim stvarima, i da ima puno planova za koje vjeruje da će ih, znanjem i upornošću, uspjeti ostvariti.

Volim da pišem, tako da planiram izdati knjigu. Također, već deset godina igram folklor u GFA “Bugojno”, a od 2014. volontiram u nevladinoj organizaciji “Sunce”. Predsjednica sam Vijeća učenika u mojoj školi. Uživam u sviranju klavira, a bavila sam se i plesom – istakla je.

Priznaje da je malo više od prirodnih privlače društvene nauke i da će, vjerovatno, za njih biti vezan i fakultet koji će odabrati nakon srednje škole.

S obzirom da voli da bude društevo aktivna, veli na kraju da ne isključuje ni mogućnost da se nekad politički angažuje, ali da će odluku o tome donijeti, ipak, nakon što postane punoljetna.

Kao i svi drugi mladi ljudi, i ja bih voljela da je moja zemlja bolja, ljepša i sretnija. Svi se trebamo potruditi da bude tako – poručila je Una Karabeg.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/