Bugojanka Hannah Sumeja Atić: Moguće dvojno državljanstvo između Norveške i BiH

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, primila je u posjetu Hannah Sumeju Atić, državnu sekretarku Ministarstva trgovine, industrije i ribarstva Kraljevine Norveške.

Ministrica Borovac je čestitala državnoj sekretarki Atić na izboru na ovu poziciju naglasivši da je Kraljevina Norveška primila značajan broj izbjeglica iz Bosne i Hercegovine 1990-tih od kojih su danas mnogi na važnim pozicijama poput Atić, što govori u prilog dobre integracijske politike Kraljevine Norveške.

Tokom razgovora, ministrica je upoznala državnu sekretarku Atić o poduzetim i realiziranim aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH prema iseljeništvu tokom proteklog perioda, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Zbog činjenice da u Norveškoj živi veliki broj iseljeništva porijeklom iz BiH, izuzetno dobro integriranog, ministrica se interesovala za mogućnosti dvojnog državljanstva između BiH i Kraljevine Norveške, te o mogućnostima da Vlada Kraljevine Norveške pruži podršku energetskim projektima jedinica lokalne samouprave u BiH koje je prikupilo Ministarstvo, u smislu osnivanja fonda putem koga bi se sufinansirali takvi projekti uz učešće iseljeništva iz BiH.

Državna sekretarka Atić je upoznala ministricu o izmjenama Zakona o državljanstvu Kraljevine Norveške koji će stupiti na snagu početkom 2020. godine, a kojim će se dozvoliti naturaliziranim norveškim državljanima da zadrže svoje prethodno državljanstvo. Ovo otvara mogućnost za potpisivanje bilateralnog sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Kraljevine Norveške.

Također je naglasila interes za razvojem naučne i kulturne saradnje između dvije zemlje uz učešće iseljeništva.

Sastanak je završen na obostrano zadovoljstvo, a državna sekretarka Atić je izrazila zahvalnost na pozivu ministrice zahvaljujući kome je realizovan ovaj susret.

oslobodjenje.ba

https://www.bingotuzla.ba/2020/05/27/u-bingu-vikend-traje-cetiri-dana-28-5-do-31-5-2020/