Bugojanka Đana Šutković, zajedno sa drugaricom, oživjela mehndi umjetnost

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Visočanka Melika Zubić, je studentica na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu od 2014. godine, na nastavničkom odsjeku. Nastavni program ovog odsjeka je koncipiran kao spoj teorijskih predavanja, sa pedagoškom grupom predmeta i praktične umjetničke nastave u domenu klasičnog likovnog obrazovanja (crtanje, slikanje, grafika i kiparstvo).

Pored akademskih obaveza Melika dio svog slobodnog vremena posvećuje umjetnosti.

Melika kaže da na akademiji radi svakodnevno zadane postavke i mora ih u roku završiti, tako da i nema puno vremena tokom radnih dana, ali uvijek isplanira svoje ideje za vikend.

“Posvetim se tim idejama i trudim se da ih na vrijeme realizujem”, kaže Melika.

Već dugo vremena crta ornamente, odnosno ukrase ili dekoracije sazdane od različitih motiva.
Talenat može biti urođen, ali rad i upornost daju rezultate.

Tako je sa svojom drugaricom sa akademije, Đanom Šutković, osmislila posao na koji ih je usmjerila ljubav prema umjetnosti. Odlučile su crtati mehndi, nekima poznato kao henna.

Naime, mehndi je popularna vrsta dizajna u Indiji, Pakistanu i arapskim zemljama. Izvodiva je na različitim predmetima i materijalima. Trenutno se javlja izrazito interesovanje za mehndi u Americi i Velikoj Britaniji. Za rad potrebne su konturne 3D boje, akrilne ili vitražne boje, a odabir zavisi od toga kakav predmet se dekoriše.

Ove djevojke ukrašavaju predmete za različite prigode i dekoraciju interijera. Svoj prvi mehndi set su izložile u Gazi Husrev-begov bezistan u Sarajevu uz dogovor sa poslodavcem.

Svaki njihov rad je unikatan i ne može se napraviti identičan, ali može sličan. Njihovi kupci mogu birati željene predmete i njihove veličine, te mehndi i boje.

Za praznike, rođendane, vjenčanja, godišnjice i ostale događaje prave mehndi dekoracije.
U galeriji ispod možete vidjeti kako izgledaju radovi Melike i Đane, te kakve sve predmete dekorišu.

visoko.co.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/