Bugojancu Kemalu Durakoviću pozlilo za vrijeme protesta ispred poslovnice Hypo banke

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

14:05 Kako javlja naša reporterka sa lica mjesta, predsjedniku UKK Švicarac Kemalu Durakoviću pozlilo je ispred poslovnice Hypo banke. On se okružen članovima udruženja sada nalazi preko puta poslovnice, u Velikom parku, gdje mu se ukazuje pomoć.

– Hoću da upropastim Hypo banku, pa samnom nek bude što god hoće, govori Duraković

Duraković okružen kolegama u Velikom parku
Duraković okružen kolegama u Velikom parku

12:15 Kemal Duraković, predsjednik UKK Švicarac rekao je da je ovo odgovor Hypo banci, na njihovu obustavu izdavanje papirologije sudskim vještacima u predmetima UKK “Švicarac” protiv Hypo banke.

– Oni imaju toliko slobode da ne poštuju sudske odluke, daju sebi za pravo da ne daju nečiju dokumentaciju po tužbi. Ovo je način da im pokažemo da se ne mogu tako ponašati, ovo je prva u nizu akcija koja će uslijediti širom BiH. Sljedeća je vjerovatno u Banja Luci – kazao je Duraković.

Inače, Hypo Alpe Adria banka u Bosni i Hercegovini već je počela sa konverzijom kredita iz švicarskih franaka u domaću valutu.

Ponudili su prebacivanje kredita u konvertibilne marke po trenutnom kursu, umanjenje za 30 posto, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i mogućnost produženja roka otplate.

Njihovu ponudu do danas je, kako se navodi u banci, prihvatilo 3.100 klijenata u čitavoj BiH, što su Udruženju rezolutno odbacili kazavši kako su prema njihovim podacima to učinili samo uposlenici banke.

11:05 Više od 100 članova Udruženja korisnika kredita “Švicarac” danas u 11 sati krenuli su sa nesvakidašnjom blokadom rada poslovnice Hypo banke u Titovoj ulici tražeći svoja prava.

Naime, uplaćivanjem po 10 pfeninga na račun jednog korisnika na jednom, dizanjem po 5 pfeninga na drugom, te raspitivanjem o mogućnosti dobivanja kredita na trećem šalteru, blokirat će rad poslovnice na cijeli dan.

Kako saznajemo, oko 12 sati bit će odlučeno hoće li se protest proširiti i na poslovnicu ove banke u naselju Alipašino polje.

Podršku su im došli dati i članovi Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva” iz Srbije.

Iz Hypo banke nisu davali izjave osim toga da ne vide ništa sporno u pomenutim “uplatama” i “ispatama”.

Podsjetimo, Nacrt zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima jučer je dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa 79 “za” i jednim suzdržanim glasom.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/